Krémmánia magazin

Ők nyerték a legjobb sminkért és frizuráért járó Oscar-díjat

Tudjuk, melyik volt a legjobb film, ki nyerte a Legjobb Női Főszereplő díját, de vajon azt tudjuk, kik és miért kapták meg az aranyszobrocskát a Legjobb Smink és Haj kategóriában?

Az Oscar-díjat itt sem a szép tucatkontúrozásért és a csini beszárításért osztogatják, az idei nyertes film, az Alelnök sminkjeiért és frizuráiért járó elismerést is olyanok kapták, akik finoman szólva is profik a szakmában. Greg Cannom, Kate Biscoe, Patricia Dehaney voltak az idei nyertesek, érdemes egy picit jobban is megismerni őket, ha még nem hallottál róluk.

Kate Biscoe, Greg Cannom és Patricia Dehaney (Fotó: Getty Images)

Greg Cannom nem csak a sminkek, a filmes maszkok szakembere is, akit idén már tizedszer jelöltek a díjra és azt már negyedszer haza is vitte ebben a kategóriában. Oscar-díjat kapott, mikor Brad Pittet maszkírozta a Bejamin Button különös életében, amiért Robin Williams-ből dolgos asszonyságot csinált a Mrs. Doubtfire filmben, az 1992-es Drakula hihetetlen maszkjaiért és végül most, az Alelnökért is, amelyben Christian Bale öreggé maszkírozásával nyűgözte le a bizottságot. Special effect téren igazi mester ő, akinek filmográfiájában ott van az 1990-es Dick Tracy, a két évvel későbbi Batman Visszatér, Jim Carrey zöld feje a Maszkból, a Titanic (amiben az idős Rose megjelenéséért felelt), a Penge, a Hannibal vagy épp a Karib-tenger kalózai két része is – és ekkor még mindig nem értünk az elmúlt tíz év filmes terméséhez. Fájdalom, de Instán őt nem tudjuk követni, pedig a #gregcannom hashtag alatt megosztott fotók és videók alapján tudna miről mesélni.

Kate Biscoe ugyan Oscar-jelölést még csak most kapott először, az ő háta mögött is szép teljesítmények húzódnak. Jelölték már BAFTA-díjra és Primetime Emmy-díjra is sminkes kategóriában, munkái között pedig olyan filmek szerepelnek, mint az Egy egyedülálló férfi, aminél többek között Colin Firth-t volt szerencséje kezelésbe venni, de Robert Pattinsont is ő sminkelte a Vizet az elefántnak forgatásán. Ő volt a sminkese az Éles tárgyak HBO-s minisorozatnak, amiben Amy Adams leharcolt külsejét hozta össze bravúrosan.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

VICE (2018) My friend Kate Biscoe mentioned about my previous post that we also used that W Bush 1st (‘hot Damn’) nose on our Osama Bin Laden likeness character makeup we did for the movie. Kate was also my boss on VICE and the Makeup Department Head who hired me on this job... we have known each other for 20 years now, met back on BUFFY THE VAMPIRE SLAYER (tv) and have worked together on The GRINCH & PLANET OF THE APES for Rick Baker’s makeup crew... she can do it all but Kate has developed into one of the world’s best Movie Makeup Department Heads specializing in period era films. She is meticulous, organized, brilliant, serious, funny, beautiful, extremely talented and a force of nature! It was incredibly impressive and educational watching her organize the creation and design of most of VICE’s 150+ principal characters— all historic likenesses!! She did it all cool & calm & in style. I have all the respect and platonic love in the world for her as a friend & colleague, and she’s hired me on many of my very best fav jobs. Thank you Kate, love you and I hope you win an Oscar for VICE!!! #katebiscoe #makeupartist #charactermakeup #fxmakeup #prosthetics #makeupfx #character #sfxmakeup @k8biscoe

Jamie Kelman (@jkelmakeup) által megosztott bejegyzés,

Patricia Dehaney is egyből első Oscar-jelölését válthatta díjra, akiről bizony nem tudni sokat, csak annyit, hogy a fodrászmester hölgy igazgatta már A csillagok között filmben Matthew McConaughey fürtjeit és a 2009-es G. I. Joe: A Kobra árnyéka film készítésében is részt vett. Pár héttel korábban a Critics’ Choice Awards-on már díjat kaptak Kate Biscoe-val az Alelnökben nyújtott munkájukért és most a legnagyobb elismerést is bezsebelhették, ami a filmes szakmában csak elképzelhető.

Íme a pillanat, mikor átvehették Oscar-díjukat és a kínos percek, mikor az est legbénább köszönőbeszédét hozták össze.