Krémmánia magazin

Szépségápolási apróságok, amikkel sokat tehetsz a környezetért

A környezetszennyezés és a vele járó klímaváltozás, környezeti katasztrófák már nem a jövő problémái, hanem jelen életünket meghatározó tényezők – még akkor is, ha nem akarunk róla tudomást venni. Ideje hát, hogy átvizsgáljuk életvitelünket, szokásainkat és a lehető legtöbb területen csökkentsük a pazarló szemétgyártást.

Első lépésként ha már megvettünk valamit, legalább használjuk el. Ne vadásszunk a hatodik vörös rúzsra, amikor az első ötöt is csak ünnepnapokon kenjük fel és amúgy is, gondoljuk át vásárlás előtt, tényleg szükségünk van-e az adott készítményre vagy sem.

Második lépésként pedig nézzük meg, hogy a szükséges krémekből, sminkekből, kiegészítőkből kaphatunk-e környezetbarát(abb) kiszerelésűt:

  • a pucér tusfürdők, szilárd testápolók és samponok jó alternatívák lehetnek,
  • de az is számít, hogy egyenként csomagolt ampullás vagy többhavi mennyiséget tartalmazó pipettás kiszerelésű szérumot vásárolunk.
  • Testápolóból, kézmosóból is tudunk venni utántölthető típust, amiknek csomagolásához kevesebb műanyag kell,
  • ha pedig képesek vagyunk lemondani a törlőkendőkről és elcsattogni az első csapig kezet mosni, királyság.

A kozmetikai kiegészítők, eszközök terén is van jó pár alternatíva, amire ideje lehet váltani, belőlük mutatunk be néhányat, hogy megkönnyítsük a dolgotokat.

A műanyag szárú fültisztító pálcikákat szép lassan – végre – tényleg kivonják a forgalomból is, nekünk azonban nem kell ezt megvárni, már most is minden drogériában kaphatunk papírpálcás, biopamut változatokat, mint amilyen a Terra Naturi Bio Fültisztító Pálcika is, de bambuszból készülteket is levadászatunk, igaz, azokat inkább csak a zöld boltok és webshopok forgalmazzák. A téma egyik itthon népszerű típusa a Hydrophil Fültisztító Pálcika, ami biológiailag lebomló, komposztálható.

A nejonzacskós vattakorongok helyett kézművesek százainál találhatunk mosható arctisztító, sminklemosó korongokat, amik egyik oldala puha frottírból, másik pedig nekünk tetsző mintás pamutból készült. Több száz alkalommal használhatók, könnyen tisztántarthatók, ráadásul általában 8 centis átmérővel készülnek, mint az Egyedina típusa a Meskáról, vagyis jóval nagyobb, mint a hagyományos, így több smink eltávolítható egyetlen darabbal. Jó alternatíva lehet a Lush 7 to 3 Arctisztító Korong is, ami egy arctisztító, sminkeltávolító összetevőkkel átitatott, természetben lebomló korong, amit az első használattól számítva 1-2 hétig használhatunk.

A szájápolás terén még ha ragaszkodunk is bevált tubusos fogkrémünkhöz, a fogkeféből a következő cserekor választhatunk környezetbarát(abb) alternatívát is, mint a műanyag. Itt is vannak öko-fokozatok, amik legalsó – de már nagyon értékelendő – szintjét a bambusznyelű, műanyagsörtés változatok képviselik, mint a Coconutoil Bambusz Fogkefe. Esetében már csak a kefe feje az, ami hulladékot képez, a nyél teljes mértékben lebomló. A bambusz fogkefék kritikája, hogy az alapanyag jó eséllyel a távoli Kína egy monokultúrás bambuszültetvényéről utazott, ahol bizony erősen – mondhatni minden áron – nyomják a termesztését, de ez legalább lebomlik, nem úgy, mint a műanyag társai. A következő lépést a fa nyelű fogkefék jelenthetik, amiből drogériás szinten már megjelentek az elsők, igaz még műanyag sörtékkel, mint az Alverde Fa Fogkefe, ami FSC tanúsítvánnyal is ellátott, vagyis felelősen kezelt erdőből származó fából készült. A csúcson pedig azok a fogkefék vannak, amelyeknek nem csak szára, de sörtéi is természetesek, mint a német Redecker Naturborsten fa fogkeféi, amiknél a sörték a húsipar melléktermékeként keletkező disznószőrből készülnek. Innentől ez nyilván nem vegán és felszalad jócskán az ember szeme a gondolattól, hogy állati szőrt tegyen a szájába, de ezek a szőrszálak megfelelően tisztítottak, ráadásul tényleg olyan alapanyagról van szó, ami máskülönben csak hulladék lenne – és még le is bomlik.

Hajkefékből, fésűkből is találni olyat, amik természetes anyagokból készültek, ilyenek a KostKamm termékei is, mint az Olajfa hajkefe. Igaz, ezekért picit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, de ha típusra jól választunk, gyakorlatilag örök időkig fésülgethetjük vele hajunkat.

A szintetikus fürdőszivacsok kedvelőinek a konnyaku és luffa szivacsok jelentik az alternatívát, mint a The Konjac Sponge Original Pure Konjac Konnyak Szivacs, amit arctisztításhoz is használhatunk (de csak óvatosan a dörzsivel!), vagy a Manna Luffa Szivacs, ami a többi hasonló termékhez hasonlóan a zuhanyzás, testradírozás során kerülhet elő.

Végül, a sarokreszelőkre a habkövek számítanak a természet frappáns válaszának, egy kis tömbbel nagyon nagyon sokáig kezelhetjük a bőrkeménykedéseket, ilyen a Next Habkő is.

Ti milyen szépségápolási kiegészítőből váltottatok már környezetbarát típusra?