Krémmánia magazin

Gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatású illatanyag? Létezik!

Megmondjuk őszintén, mikor azt olvastuk az Eucerin újdonságok ismertetőjében, hogy: “a száraz, érdes bőrre kifejlesztett UreaRepair PLUS illatosított tusfürdőhab és UreaRepair PLUS 5% Urea illatosított testápoló készítmények allergénmentes, gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató illatanyagot tartalmaznak”, nos, igencsak meglepődtünk, és azonnal a részletekről kezdtük faggatni a márkát, hogy kiderítsük,

valóban létezik gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatású illatanyag, vagy az egész csak marketingfogás?

illatos testápoló
Illusztráció: Getty Images

Az Eucerintől válaszként részletes ismertetőt kaptunk, amiből megtudhattuk, az újdonságról a múlt évi, 29. Európai Bőrgyógyász Akadémia Kongresszusán tartottak előadást. Dr. Julia Gallinger, a Beiersdorf AG Kutatási és Fejlesztési Osztályának vezetője egy új, allergénmentes, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkező illatformulát mutatott be, amely alkalmas lehet a száraz bőr gondozására.

Mint tudjuk, a sérült, érzékeny bőrűek számára a potenciális bőrirritáló összetevőknek számító illatanyagok kerülendők, nem véletlen, hogy számos bőrápoló készítményből kihagyják őket. Ennek mi, vásárlók, nyilván örülünk, a parfümmentes a formula mindig üdvözlendő, sokaknak azonban ez keserédes örömöt jelent, hisz le kell mondania a kellemes illatról, ami egy tusfürdőhöz, testápolóhoz társulhat. Az Eucerin számukra keresett megoldást, és úgy tűnik, tényleg talált, mert azt az információt kaptuk, hogy:

“Az illatanyagot elsősorban száraz bőrre fejlesztettük ki, és nem tartalmazza az Európai Unió kozmetikai készítményekre vonatkozó jogszabályaiban felsorolt, 26 ismert, gyakori allergén-összetevőt, továbbá 60 olyan, valószínűleg allergén hatású anyagot sem, amelyeket a Fogyasztóvédelmi Tudományos Tanács jelenleg vizsgál. Tehát olyan illatot állítottunk elő, amelyből mindezek az allergének hiányoznak. Ráadásul olyan gyulladáscsökkentő összetevőket is beletettünk, amelyek aktívan nyugtatják a bőrt. Az így előállított illatformula nemcsak az érzékeket nyugtatja kellemes illatának köszönhetően, hanem a bőrt is.”

Eucerin UreaRepair PLUS 5% Urea illatosított testápoló, mely tartalmazza a bőr számára előnyös illatanyagot

Elvégzett vizsgálatok az illatanyaggal kapcsolatban

Az illatanyagot in vitro és in vivo vizsgálatoknak is alávetették, először in vitro vizsgálatot végeztek sejttenyészeten: stresszkeltő anyagokkal stresszt idéztek elő fibroblastokban (kötőszövetek legáltalánosabb sejtje, a kötőszöveti rostképző sejt) és keratinocitákban (hámsejtek döntő részt ebből épülnek fel). Kimutatták, hogy az illatanyag gyulladáscsökkentő összetevői szignifikánsan csökkentették a gyulladásos választ – a proinflammatorikus prosztaglandin E2 és interleukin-8 expresszióját.

Illatanyag vegyületek - Eucerin
Illatanyag-vegyületek – Eucerin

In vivo vizsgálatokat is végeztek, mesterségesen bőrirritációt idéztek elő oly módon, hogy a résztvevők alkarját leborotválták, majd bőrüket az illatanyagot tartalmazó készítménnyel kezelték. Kimutatták, hogy a bőrvörösség mértéke szignifikánsan csökkent a formula négy napon keresztüli alkalmazásával mind a saját méréseink, mind a betegek értékelése alapján. Eredményeik szerint az illat a még irritált bőrön sem okoz további irritációt, hanem aktívan nyugtatja a bőrt.

Eucerin UreaRepair PLUS illatosított tusfürdőhab, ami tartalmazza a gyulladáscsökkentő hatású illatanyagot.
Eucerin UreaRepair PLUS illatosított tusfürdőhab, ami tartalmazza a gyulladáscsökkentő hatású illatanyagot.

A harmadik vizsgálatukban a betegek preferenciáit elemezték 86 száraz bőrű beteg bevonásával, akik illatmentes készítményt használtak. Két hét alkalmazás után 97%-uk egyetértett, hogy nemcsak kötelességből, hanem élvezettel is használja a formulát. 91%-uk szerint a bőr gondozásának napi rutinja kellemesebbé vált, és 71%-uk azt nyilatkozta, hogy a jövőben a termék illatosított változatát szeretné használni.