Krémmánia magazin

Sztornózta az Unilever a “normál” szó használatát

Nagy bejelentést tett a minap az Unilever, az új Pozitív Szépség program bevezetésének részeként ezentúé elhagyja a „normál” szót minden szépség- és testápolási márkájának csomagolásáról és reklámjaiból.

Az Unilever új szépségvíziója szerint nem használja többé a „normál” kifejezést
Az Unilever új szépségvíziója szerint nem használja többé a „normál” kifejezést

A Pozitív Szépség program a szépségről alkotott elképzelés új korszakát vetíti előre, mely igazságos, befogadó valamint a bolygó számára is fenntartható. A vállalás érinti a Dove, a Lifebuoy, az Axe és a Rexona márkákat is.

Ahogyan az a sajtóanyagban olvasható volt: „A „normál” szó elhagyásáról szóló döntés egyike annak a számos lépésnek, amelyet annak érdekében tesznek, hogy megkérdőjelezzék a szépségideálok hagyományos értelmezését, és elősegítsék a diszkrimináció megszüntetését, valamint támogassák a szépség befogadóbb megközelítését. Egy nemzetközi szépségipari tapasztalatokat átfogó kutatás feltárta, hogy a haj vagy a bőr „normál” kifejezéssel való leírása miatt az emberek többsége kirekesztve érzi magát.”

Az Unilever által készített közvéleménykutatást kilenc országban végezték el, tízezer fő részvételével, amiből kiderült, hogy:

  • A megkérdezettek több mint fele (56%) úgy gondolta, hogy az emberek kirekesztve érezhetik magukat a szépségipar kommunikációja, tevékenysége miatt.
  • A megkérdezettek azt szeretnék látni, hogy a szépség- és testápolási ipar nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a fogyasztók jól érezzék magukat, mint arra, hogy jobban nézzenek ki (74%).
  • Az emberek több mint fele (52%) állítja, hogy vásárlás előtt nagyobb figyelmet fordítanak egy vállalat társadalmi kérdésekben kifejezett álláspontjára.
  • Tízből hét ember egyetért abban, hogy a „normál” szó használata a termék csomagolásán és a reklámozás során negatív hatást kelt. A fiatalok – 18-35 évesek – körében az így válaszolók aránya tízből nyolc.

Fontos megemlíteni, hogy a „normál” szó elhagyása mellett az Unilever a márkahirdetéseiben sem módosítja digitálisan a modellek testformáját, méretét, arányát vagy bőrszínét, sőt elkötelezett afelé, hogy növelje azoknak a hirdetéseknek az arányát, amelyek különböző alulreprezentált csoportokból származó embereket ábrázolnak.