Krémmánia magazin

Pandémia boom: Meglódult az orvosesztétikai beavatkozások száma

Az elmúlt év új helyzetek egész sora elé állított mindenkit, mostanra szemünk se rebben, ha a heti meeting Zoomon megy, ha az ügyfelekkel Teams-en tárgyalunk, Skype-olunk a barátainkkal, és még sorolhatnám napestig a videochat lehetőségeket és apropókat. Mindezek hozadékaként pedig úgy tűnik, hiúságunk is új utakat talált: meglódult a kisebb-nagyobb plasztikai beavatkozások, illetve a műtét nélküli orvosesztétikai kezelések száma.

botox injekció
Illusztráció: Getty Images

Az ok nagyon egyszerű: míg a személyes találkozókon csak a kollégák, üzleti partnerek arcát látjuk, online a saját arcképünkkel is szembesülnünk kell minden alkalommal. És tegyétek a szívetekre a kezeteket: ki az, aki nem vet lopott pillantásokat picike képmására a megbeszélések alatt, ahelyett, hogy a másikat nézné a monitorján?

Tömegek vannak ezzel így világszerte, és ez sokukat ébresztette rá, hogy nem szimmetrikus az arcuk, tokájuk van, ráncosodik a homlokuk, vagy épp a szájuk, orruk méretével, formájával lettek egyre kevésbé kibékülve. Az egyéni elégedetlenségek pedig oda vezettek, hogy Amerikában például a járvány kitörése óta 64%-kal nőtt meg a különféle szépészeti beavatkozásokkal kapcsolatos online konzultációt kérők száma. A toplistán a régi ismerősök vannak: botox injekciók, különböző bőrfeltöltő, lifting kezelések (ajkak, ráncok, orcák, állív, stb.), mellnagyobbító műtétek és a zsírleszívás.

A plasticsurgery.org szerint a Zoom-hatás mellett az is növelhette világszinten a beavatkozások számát, hogy a páciensek most jóval kevesebb szabadság árán meg tudják oldani a műtéteket, hisz a home office-hoz hamarabb visszatérhetünk egy műtét után, mint az irodába. Ráadásul kényelmesebb ruhákat hordhatunk a lábadozás idejében, nem beszélve arról, hogy ha a fizetésünket nem érintette negatívan a pandémia, a sztornózott nyaralások, kávézások, mozizások árából sokaknak finanszírozhatóvá vált egy-egy kezelés.

online meeting
Illusztráció: Getty Images

Az oldal egyébként optimistán tekint a jövőbe, már ami a szépészeti beavatkozások számát illeti. Úgy látják, bár a növekedés üteme csillapodni fog, mégis jelentősebb lesz, mint a covid előtt. Ennek okát abban látják, hogy az emberek életvitele nem fog, nem tud majd ugyanolyanra visszarendeződni, mint amilyen a covid előtt volt. A home office elég valószínű, hogy legalábbis részlegesen megmarad azokban a munkakörökben, ahol jól működtethető, és ez jellemzően most is az irodai munkát végző, átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkezők köre, akik a szépészeti beavatkozásokat is nagyobb eséllyel engedhetik meg maguknak. Ha pedig home office lesz, online meeting is lesz, ahol továbbra is figyelhetjük arcunk minden rezdülését.

Ráaádásul az Y generáció szép lassan belép a boldog negyvenesek táborába, ami bárhonnan is nézzük, nem a virgonc ifjak terepe már, miközben épp úgy a közösségi média nagy fogyasztói ők, mint a náluk fiatalabbak. Emiatt pedig egyre nagyobb lesz rajtuk a nyomás, hogy bevessék az anti-aging nagyágyúkat és azokat a mérgesráncokat is eltüntessék, amiket a legjobb retinolos szérumok sem képesek. Ha kell, hát botox injekcióval.