Krémmánia magazin

Hiánypótló újdonság: kozmetikai rendszerező magyar tervezőktől

Népszerű, jó szokás lett személyes tárgyainkat rendszerezni, nem jelentenek kivételt ez alól a kozmetikumok sem. Mégis, míg a sminktermékeknek találni a piacon mutatós dobozkákat, addig a szérumok, tonerek és más arcápolók eddig kimaradtak a jóból. Erre kínálnak megoldást egy fiatal tervezőpáros újdonságai, a Focused on You 3D nyomtatással készített kozmetikai rendszerezői.

Focused On You
Focused On You

Az ötlet kitalálói Hoffer Klaudia ötödéves, záróvizsga előtt álló ELTE-s joghallgató, és párja, Tóth Péter, aki nemrég végzett a BME gépészméröki mesteszakán. Klaudia így mesélt nekünk a kezdetekről: „Az ötlet mondhatni egy szerencsés véletlennek köszönhető. Fontos tudni rólam, hogy mindig minden rendszerezve van körülöttem, leginkább a mindennapos dolgaim körül. Azonban a reggeli és esti arcápolási rutin során használt termékeknek egyszerűen nem volt meg a megfelelő, tárolásra alkalmas helye. Ekkor pattant ki a fejünkből, hogy mi lenne, ha terveznénk egy modellt, amit ki is tudunk magunknak nyomtatni, hiszen a párom gépészmérnök végzettsége miatt rendelkezik megfelelő tudással a tervezéshez, modellezéshez, és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel saját 3D nyomtatóval is.”

Az első modell múlt év végén készült el, a saját részre legyártott tárolóról pedig gyorsan kiderült, szélesebb körben is lenne rá kereslet. „Sok és pozitív visszajelzés érkezett, miszerint ezt az ötletet kamatoztatni kellene. Nem voltam benne biztos, hogy lenne rá akkora igény, de azokban a napokban egy tudatos arcápolással foglalkozó csoportban felmerült a kencék tárolásának kérdése. Ekkor hozzászólásban megmutattam a saját ötletemet, és özönleni kezdtek az üzenetek, hogy hol, ki, és hogyan készíti ezeket. Ezt követően kellő visszajelzéssel rendelkeztük ahhoz, hogy elindítsuk az Instagram oldalunkat .”

Február közepén indult el oldaluk, a visszajelzések pedig abszolút pozitívak. Köszönhető ez annak is, hogy a kozmetikai tárolókat lehetőség van a személyes igények, elképzelések szerint kialakítani, figyelembe venni a polcméretet, a termékeink számát vagy épp típusát.

Focused On You
Focused On You

“Sokan meglepődve keresnek meg minket azzal, hogy tényleg egyedileg tervezünk-e és személyre szabottan készülnek-e a termékek, szinte meglepőnek tartják, hogy valami a saját elképzelésük alapján valósulhat meg, pedig nekünk éppen ez a célunk. Azt követően, hogy a vásárlónk megosztotta velünk az ötleteit, tervezünk egy egyedi modellt, amelyet még tetszés szerint tudunk alakítani és ezt követően kezdődik a nyomtatás.”

Focused On You

A termékek méretétől és formájától függően az átlagos nyomtatási órák száma 14-20 óra, ehhez adódik hozzá a tervezésre szánt idő. A termékek ára a nyomtatási órától és a felhasznált anyagtól függ, ezért a személyre szabott tárolóknál ehhez igazodó, egyedi árajánlatot adnak. Ha ilyen szintű személyre szabás nem szükséges valakinek, lehetőség van a standard termékek közül is válogatni. Három színnel dolgoznak, fehér, fekete és ezüst, de már tervezik újabb árnyalatok bevezetését is.

Focused On You

Hatalmas előnye ezeknek a termékeknek az is, hogy nem egy újabb műanyag, szeméthegynövelő kacat jön létre, ugyanis a nyomtatáshoz felhasznált anyag PLA, azaz politejsav, amely egy biológiai úton lebomló műanyag, és elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből állítható elő. „A vevőinknek akik erről érdeklődnek, gyakran úgy tudjuk leginkább szemléltetni, hogy ha az adott tárolót elásnánk a föld alá, akkor az az idő múlásával lebomlana. Ez azért is fontos szempont, mert az életünk szerves része a környezetünk védelme, az arra való odafigyelés, nem véletlenül az az egyik nagy álmom, hogy miután nyáron jogászként ledoktorálok, ezen a területen dolgozhassak majd. Munkánk során magyar fejlesztésű és gyártású filamentet használunk, ezáltal is támogatva a hazai vállalkozókat, azonban nem mellékes, hogy a felhasznált anyag minősége is kiváló.”