Krémmánia magazin

Veszélyben a kozmetikumok állatkísérlet-mentessége Európában, aláírásokat gyűjt a Dove és a The Body Shop

Felhívást tett közzé a Dove és a The Body Shop, arra buzdítja az európai polgárokat, hogy írják alá az európai polgári kezdeményezést, és együttes erővel követeljék, hogy az Európai Bizottság ne szegje meg ígéretét egy olyan Európáról, amelyben az állatok már nem szenvednek és nem halnak meg a kozmetikumokért.

Veszélyben a kozmetikumok állatkísérlet-mentessége Európában, aláírásokat gyűjt a Dove és a The Body Shop
Veszélyben a kozmetikumok állatkísérlet-mentessége Európában, aláírásokat gyűjt a Dove és a The Body Shop
Dove és a The Body Shop csatlakozott a PETA-hoz, a Cruelty Free Europe-hoz, a HSI-hez, a Eurogroup for Animals-höz és az ECEAE-hez (összesen 100 tagszervezetet képviselnek 26 EU-tagállamból), hogy sürgősen mozgósítsanak 1 millió európai polgárt, és megmentsék a kozmetikumok állatkísérlet-mentességét Európában.

Miért van szükség minderre?

2004-ben, a fogyasztók, állatvédő szervezetek és több vállalat évtizedes kampányának eredményeképp az Európai Unió betiltotta a kozmetikai termékek állatokon való tesztelését. 2009-ben a kozmetikai összetevők állatokon való tesztelése is betiltásra került, 2013 óta pedig tilos azon kozmetikumok árusítása, melyeknek előállítása során állatkísérleteket végeztek. Az EU hozzáállása példaértékűvé vált a világ minden országa számára a szabályozások megváltozásának tekintetében.

Most azonban az ECHA (Európai Vegyianyag-ügynökség) szabályozással kapcsolatos követelései visszavetik ezt a folyamatot, valamint fenyegetik azt az előrelépést, amin az Európai Parlament 2018 óta dolgozik – azaz az állatkísérletek globális szinten történő betiltását 2023-ra.

A The Body Shop 1989 óta fáradhatatlanul kampányol a kozmetikai célú állatkísérletek ellen, ezzel elősegítve a jelenleg Európában érvényes tilalom bevezetését, a Dove pedig 15 éve dolgozik a szépségipar jobbá tételén, kezdve a Valódi szépség kampánnyal, vagy épp világ legnagyobb önbecsülést javító programjának elindításával. A Dove büszke erőszakmentes márkaként törvényhozókkal, állatvédő szervezetekkel és hasonló mentalitású vállalatokkal együttműködve
világszerte támogatja a globális szintű tilalmakat, amelyek egyszer s mindenkorra véget vethetnek a kozmetikai célú állatkísérleteknek.

A két kozmetikai márka most azért állt össze, hogy ösztönözze a fogyasztókat, tegyenek lépéseket az Európai állatkísérlet-tilalom megőrzése érdekében. Az európai polgári kezdeményezés keretében az EU polgárai az Európai Bizottság számára nyilváníthatják ki, hogy új jogszabályi környezetet szeretnének ezen a területen. A fogyasztók így segíthetik az EU szabályainak kialakítását.

Az ECHA olyan összetevők esetén javasol állatkísérleteket, amelyek biztonságossága
már eddig is ismert volt.

Az ECHA új állatkísérleteket szorgalmaz olyan összetevők esetén, amiket már hosszú évek óta biztonságosan használnak a forgalmazók és a fogyasztók egyaránt. Ha ez megvalósul, további több millió állatot kell kegyetlen teszteknek alávetni annak ellenére, hogy más módon is képesek lennénk biztonságos adatokat gyűjteni.

Követelések az Európai Bizottságtól

A The Body Shop, a Dove és az állatvédő szervezetek együttes erővel küzdenek az állatkísérletek beszüntetéséért, és most arra kérik az embereket, hogy írják alá azt az európai polgári kezdeményezést, amelyben az alábbiakat követelik az Európai Bizottságtól:

  1. Óvja és erősítse meg a kozmetikai célú állatkísérletek tilalmát. Kezdeményezzen jogszabálymódosítást, hogy semmilyen kozmetikai összetevő esetében ne lehessen új állatkísérleteket végezni – a fogyasztók, a munkavállalók és a környezet érdekében.
  2. Az EU vegyi anyagokra vonatkozó szabályozásának átalakítása. Biztosítsa az emberi egészség és a környezet védelmét a vegyszerek megfelelő kezelésével állatkísérletek bevonása nélkül.
  3. A szabályozások modernizálása az EU -ban. A jelenlegi elnökség hivatali idejének vége előtt kötelezze el magát egy jogalkotási javaslat meghozatala mellett, amelyben ütemtervet dolgoznak ki az állatkísérletek fokozatos megszüntetésére az EU -ban.

A valaha volt leggyorsabb európai polgári kezdeményezés során 1 millió aláírás összegyűjtését tűzték ki célul a kezdeményezők – egyértelmű üzenetet küldve arról, hogy az ECHA kezdeményezése szembemegy az Európai Bizottság törekvéseivel és az európai állampolgárok akaratával is.
Ez azonban egyedül nem fog menni.

Ha számodra is fontos, hogy megőrizzük a kozmetikumok állatkísérlet-mentességét, s ezzel millió állatot megmentsünk a felesleges szenvedéstől és kegyetlenségtől, hallasd a hangod!

Az európai uniós állampolgárok itt írhatják alá a kezdeményezést, így üzenve a Bizottságnak, hogy nem fogadják el az európai értékeknek ellentmondó folyamatokat, valamint olyan szabályozásokat, amely bevezetése állatok szenvedését és halálát okozná kozmetikai célok miatt.