Krémmánia magazin

Tudtad? Bőranalízis Szolgáltatás érhető el a Lancôme-nál

Izgalmas tech újdonság érhető el a Lancôme-nál, ami bárkinek hasznos és részletes információkat nyújthat arcbőre állapotáról, arról, milyen szempontból érdemes célzott bőrápolókat használni, jobban odafigyelni az arcápolási rutin elemeire. A 20 perces Skin Screen bőranalízis szolgáltatást klinikai tanulmányok és bőrgyógyászok által jóváhagyott eszközök inspirálták, nálunk sajnos csak egy helyen, a budapesti Aréna Mall Notino üzletében érhető el, ott azonban ingyenesen.

Lancôme Skin Screen
Lancôme Skin Screen (Fotó: Lancôme)

Mit tud a Skin Screen?

Az egészen méretes, talán leginkább egy szemvizsgáló berendezéshez hasonlítható high-tech készülék bőrünk 8 különböző paraméterét vizsgálja és elemezi. A Skin Screen a jelenleg elérhető legpontosabb, nagy teljesítményű képalkotó rendszer bőrelemzési célra, a tri-polar light technológiának köszönhetően optikai elemzést biztosít. Ennek során a standard és keresztpolarizált fényt UV villanásokkal kombinálja, valamint mesterséges intelligenciát és számítógépes látás algoritmusokat társít. Teljes arcképalkotást biztosít (előlröl, jobbról, balról) a globális bőrparaméterek alapján – beleértve néhány speciális, csak a Lancôme technológiája által értékelt elemet is.

A Lancôme Skin Screen három fotót készít arcunkról, egyet szemből (0°), illetve kettőt profilból
(balra 33° és jobbra 33°), ehhez érdemes a sminket előzetesen eltávolítani, amire az üzletben is van lehetőség. Ergonomikus kialakítása és a készülék forgása lehetővé teszi a gyors és pontos váltást a képkészítések között, közben nekünk nincs más dolgunk, csak csukott szemmel ülünk, és nem mozgunk.

Lancôme Skin Screen készülék
Lancôme Skin Screen készülék (Fotó: Lancôme)

A tri-polar light technológia lényege, hogy három különböző világítási módot alkalmaz minden szögben a készülék, a különböző módok pedig különböző optikai rálátást nyújtanak az adott bőrproblémára:
• A megfelelő spektrumú fehér fény lehetővé teszi a bőrfelület legfontosabb jellemzőinek objektív értékelését.
• A keresztpolarizált fehér fényt a kamera lencséje fölé helyezett merőleges polarizátor segítségével hozzák létre. Kiszűri a tükröződő felületi visszaverődéseket, ezáltal felerősíti a felszín alatti részletek, például a barna foltok és a piros területek láthatóságát. Ebben a különleges megvilágítási módban az RBX technológia – a melanin (brown/barna) és a hemoglobin (red/vörös) képi megjelenítése – kerül alkalmazásra.
• Az UV világítás mindezek mellett lehetővé teszi az UV károsodás hatásainak elemzését. A közeli
ultraibolya (UVA) spektrumban működik, nagy teljesítményű stroboszkópok és egy 365 nm-es sávszűrő segítségével. A fénysugarakat persze úgy választották meg, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a szem- és bőrbiztonsági előírásoknak is.

Vizsgált paraméterek

Mind a 8 paraméter esetén egy 0-100-as skálán értékeli a készülék a bőr állapotát, a pontszámot bőrgyógyászati elemzések alapján határozza meg. Az átlagos pontszám mellett pedig hatalmas pozitívum, hogy a készülékhez tartozó program segítségével az elkészült fotókon részletesen, minden arcterületre vonatkozóan láthatjuk is, hol vannak az adott paraméter szerinti kritikus területek. A nyolc vizsgált paraméter az alábbi:

  1. Textúra: A textúra megmutatja a bőr simaságát, amelyek a bőrfelület egyenetlenségeit jelző kiemelkedések (sárga színnel) és hegek (kék színnel) befolyásolnak.
  2. Piros területek: A sötétvörös területeket a Lancôme Skin Screen keresztpolarizált fehér fénye
    a felszín alatti bőrpírral kapcsolatos különböző okok, például pattanások, gyulladások, rosacea és a seprűvénák formájában határozza meg.
  3. Barna foltok: A gép felismeri azokat a pigmentációkat, melyek nem láthatóak szabad szemmel,
    azonban a bőrfelszíni és felszín alatti pigmentáció és elszíneződés eredményeként jelennek meg. Bár a teljes kép barna színnel jelenik meg, a figyelmet igénylő területeket a keresztpolarizált fehér fény által kijelölt koncentrált sötétebb barna pontok jelölik.
  4. Tág pórusok: A tág pórusok a verejtékmirigyek nyitott, kör alakú nyílásai. A Lancôme Skin Screen fehér fénye világítja meg, köszönhetően a speciális árnyéknak, melyet a képen alkotnak.
  5. Ráncok és finom vonalak: A ráncok az öregedés folyamatának természetes részei. A kor előrehaladtával bőrünk vékonyabb, szárazabb lesz, kevésbé rugalmas, illetve egyre kevésbé képes
    megóvni magát a káros hatásoktól. Ezek ráncokhoz és finom vonalak megjelenéséhez vezethetnek a bőrön. A készülék szenzorai – főként a fehér fény – képes ezeket felismerni, vizualizálni és megkülönböztetni. A mélységüktől függően világosabb vagy sötétebb zöld színnel jelennek meg.
  6. UV okozta károk: Az UV okozta károk látható vagy jelenleg még láthatatlan hiperpigmentáció formájában jelennek meg, melyet elsősorban a napsugarak okoznak. Ezek a pontok sötétebb színnel jelennek meg a Lancôme Skin Screen által készített képen, mivel a felhámban lévő
    melanin elnyeli az UVA fényt.
  7. Hidratáltság: A Lancôme Skin Screen értékeli a bőr hidratáltsági állapotát is, ehhez kapcsolódóan a fotók elkészítése után egy kérdőívet is ki kell tölteni, mely a bőrrel, életkorral, illetve bőrápolási
    rutinnal kapcsolatos kérdéseket tartalmaz.
  8. Bőr feszessége: A készülék kamerája fehér fény módban készít képet, hogy értékelje az alsó arcbőr megereszkedésének mértékét. Ezt a képet ezután a Deep Learning algoritmusoknak köszönhetően összehasonlítja adatbázisával, amelyet mesterséges intelligenciával kombinálnak, ezáltal láthatóvá válnak azok a területek az arcon, amelyet leginkább érint a bőr megereszkedése. Ez a bőrszakértelem a L’Oréal Skin Aging Atlases gyűjteményein keresztül szerzett tudásból származik, amely a L’Oréal 20 évnyi női és férfi bőröregedésről folytatott klinikai kutatását és innovációs szakértelmét gyűjti össze. A Skin Atlas-ok lehetővé teszik az arc általános idősödésének értékelését vagy előrejelzését, és ma már a kozmetikai vagy bőrgyógyászati kezelések klinikai értékeléséhez használják.

A vizsgálat végén egy nagyon részletes, alapos állapotfelmérést kapunk a bőrünkről, amihez kapcsolódóan természetesen arra is adnak javaslatot, hogy a Lancôme bőrápolói közül melyek nyújthatnak célirányos segítséget azok javításában.