Krémmánia magazin

Kipróbáltam a Dyson Supersonic™ Flyaway hajszárítót, íme, a tapasztalatok (x)

Hallgattam már másokat ódákat zengeni a Dyson Supersonic hajszárítóról, láttam YouTube videók tucatjait a témában, mégis, dolgozott bennem a kétely: mit és hogyan tudhat annyival többet egy hajszárító egy másiknál, hogy az ekkora hájpot okozzon? Nos, most már értem, mire a felhajtás.

Eljutott hozzám is tesztelésre a Dyson Supersonic™ hajszárító, minden felszerelésével, amelyek közül azt kérték, a legújabb, Flyaway kiegészítőt próbáljam ki. Mondani sem kell, ha már adódott rá lehetőség, nem álltam itt meg, és végigpróbáltam az összes többi kiegészítőt is, hogy azokról is infókhoz juthassatok.

 Dyson Supersonic hajszárító
Dyson Supersonic hajszárító (Fotó: Czvitkovits Judit)

A Dyson pakk

A hajszárítónak már a csomagolása is minőségi, erős karton dobozban van a termék, minden fej szépen rekeszelve, látszik, hogy a formatervezés nem állt meg a gépnél. Ehhez képest a használati útmutató egészen kis vékony (bár bevallom, még sosem éreztem rá igényt, hogy egy hajszárító használati útmutatóját olvasgassam, de lássuk be, egy 150 ezer forintos gépnél mégiscsak kíváncsi az ember, mire figyeljen). Az alap infók persze átjönnek, hogy melyik fej mire való, és hol, hogyan tisztítható a levegőbeszívó rész, ezen felül pedig regisztrálni lehet minden gépet a márka oldalán, ahonnan a részletes útmutató is letölthető.

A hajszárító

A Dyson hajszárító különlegessége a nyelébe épített motor, más hajszárítókhoz képest a levegőt a nyél alján szívja be és nem a fej hátsó részén – ez kifejezetten tetszett, hajformázáskor ugyanis nem kellett attól tartani, hogy bekapja a hajszálakat, ha megfordítom egy-egy pillanatra a készüléket. Súlyra mégsem nehéz, kézre áll, az anyaga, a gombok, a pici fénypontok, amik a fújás és hőmérséklet erősségét mutatják, abszolút minőségi. Nem találtam rajta egyetlen pici részt sem, ami kifogásolható lenne.

 Dyson Supersonic hajszárító
A legkisebb részletekig formatervezett a Dyson Supersonic hajszárító (Fotó: Czvitkovits Judit)

Persze a motor nemcsak azért spéci, ahol van, hanem attól is, hogy “magas nyomású és nagy sebességű irányított légsugarat hoz létre a gyors szárításért és precíz formázásért.” Ebből annyit veszel észre, hogy már 1-es fokozaton (a 3-ból) is bivalyerősen fúj (de az erős talán nem is jó szó, koncentráltan, hatékonyan fúj, tökéletesen másként, mint egy mezei hajszárító), aminek köszönhetően a legalacsonyabb hőmérsékleten is villámgyorsan szárad a haj. Nekem vastag szálú, sűrű, enyhén hullámos, vállig érő hajam van, nem az a két perc alatt száradó típus, és mégis, egyértelműen gyorsabban (és szebben) megszárítottam vele.

Amit pedig hangsúlyoznék e ponton, az a hőmérséklet. A gép állítólag másodpercenként több mint 40-szer ellenőrzi a hőmérsékletet, így nem melegszik túl, extra hőmérsékletre pedig nincs is szükség, a fújás ereje ugyanis annyira jó, hogy a kettő együtt pikk-pakk szárítja a hajat.

Nem mindegy azonban, hogy csináljuk. Olyan az ereje, hogy össze-vissza mozgatni a hajszárítót, aláfújni, oldalról fújni vele a hajat nem érdemes, nekem legalábbis úgy nem jött be, szénaboglya lett az egész. Ellenben ha fentről fújod a levegőt, a hajtövektől kiindulva, lefelé szárítod a hajat, egyenletesen, gyorsan megszárad, nem lesz gubancos, és még a formázását és félig kipipálhatod.

Hajam hajszárítás után – némi beszárítás még várat magára, de már így is szebb eredményt kaptam mint máskor. (Fotó: Czvitkovits Judit)

Hajformázás és kiegészítők

Hosszú évek óta simán blow dry szárítottam csak a hajamat, majd mentem át rajta hajvasalóval, mert egész egyszerűen nem tudtam vállalható eredményt elérni pusztán beszárítással. Rég elkönyveltem, hogy ehhez szimplán ügyetlen vagyok, egyáltalán nem gondoltam, ennyit számíthat a hajszárító minősége.

Ezzel a hajszárítóval újra értelmet nyert számomra az otthoni hajformázás, mint kifejezés. Sokkal jobban tudtam vele formázni, beszárítani a hajamat, az eredmény tényleg szebb lett, nem csak száraz. Annyira, hogy évek óta most először nem éreztem szükségét, hogy hajvasalóval tovább egyengessem a látványt.

5 kiegészítő tartozik a szetthez, mindegyik fej mágnessel rögzül, és igen, tényleg olyan állati jól “rákattannak”, ahogy a videókban hallani.

  1. Nekem a szárítás a Gentle air fejjel volt a legkényelmesebb, a levegő és hőmérséklet eloszlása egy fokkal még jobb volt. Belőle néztem ki a legkevesebbet, mégis nagyon megszerettem.
  2. A beszárításnak csaknem száraz állapotban álltam neki, ehhez a Styling fejet próbáltam ki, a “lapított cső” célzottabban irányítja a levegőt. Ez jó szolgálatot tett, hisz egyenesre szeretem kiszárítani a hajamat, ezzel pedig egyértelműen sikerült.
  3. A Wide-tooth comb fésűs fejre nagyon kíváncsi voltam, de az valóban, inkább a kifejezetten göndör haj számára jó, az én enyhén hullámos hajam nem igényelte. Bár, azt még el tudom képzelni, hogy nagyon hosszú hajúak számára kényelmes szárítási módot nyújthat göndörségtől függetlenül is.
  4. A diffúzor fejet egy következő hajmosás alkalmával teszteltem le, nekem egyes fokozanál melegebbre nem volt szükség ennél, olyan göndörséget hozott ki a hajamból, amin jócskán meglepődtem. Az alacsony hőfok előnye esetében nagyon előjött, nem kellett tartani tőle, hogy túl sok lesz a hőhatás a hajszálaknak.

Dyson Flyaway kiegészítő

És akkor el is érkeztünk az újdonsághoz, a dobozban található új, ötödik, Flyaway fejhez, amely azt ígéri, hogy simábbá és fényesebbé teszi a hajat, elrejti a szálló hajszálakat. Kifejezetten az egyenes haj, illetve egyenesre formázott hajhoz javasolt, éppen, amilyen nekem van.

Dyson Supersonic hajszárító és a Flyaway kiegészítő
Dyson Supersonic hajszárító és a Flyaway kiegészítő (Fotó: Czvitkovits Judit)

Ezzel a fejjel nem hajat szárítasz, hanem a már beszárított hajon kell használni. Működésének lényege, hogy “felemeli a hosszabb hajszálakat és elrejti a szétálló hajszálakat” – felhasználóként pedig mindebből annyit érzékelsz, hogy az íves fej “magához vonzza” a hajszálakat, ahogy lassan húzod a hajtőtől lefelé, és mire végigérsz egy részen, simábbá, puhábbá válik a hajad.

Olyan, mintha kivasalnád, csak épp kevésbé lesz merev a hatás, természetesebb az eredmény, és látványosabb, fényesebb is a haj. Ha nem Kardashian-féle szögegyenes hajat akarsz, hanem egy lágyan libbenő, rugalmas hajzuhatagot, erre van szükséged a hajformázás befejezéséhez.

Mikor először beszárítottam a hajamat a Dyson hajszárítóval, leesett az állam, milyen jól sikerült egy szál hajkefével, hajvasaló nélkül. Majd mikor végigmentem rajta ezzel a kiegészítővel, még jobban meglepődtem, a hatás mennyire fokozható. Ettől vált igazán befejezetté a frizura.

Dyson Supersonic hajszárító és a Flyaway kiegészítő
A Dyson Supersonic hajszárító és a Flyaway kiegészítő használat közben (Fotó: Czvitkovits Judit)

A hőfok esetén kettes fölé nem mentem ennél a fejnél sem, úgy éreztem, az a hőhatás számomra elég. A fújás intenzitását kipróbáltam mindhárom fokozaton, itt a hármas vált be a legjobban (ezeket érdemes kipróbálgatnia mindenkinek, hajtípustól, hajemnnyiségtől függ, kinek mit igényel a haja).

A netes videók mindegyikében úgy mutatják be ezt a fejet, hogy csak a frizura tetején mennek végig, nem szekcionálják több szintre a hajat. Kevesebb és/vagy vékonyabb szálú hajnál ez tényleg elég lehet, pláne, ha 2-es vagy 3-as fokozaton fújod a levegőt, ám én a sűrű és vastag szálú hajamnál úgy tapasztaltam, hogy még szebb az eredmény, ha két részletbe fújom át a Flyaway fejjel. Egyszer az alsó részen, ez főként hátul hozott látványosabb eredményt, egyszer pedig a frizura tetején.

A Flyaway fej használatától a hajam valóban puhább, simább és fényesebb lett. (Fotó: Czvitkovits Judit)

Hogy ezek után ajánlanám-e a Dyson hajszárítót másnak, nem kérdés: igen. Össze sem lehet hasonlítani a képességeit egy általános hajszárítóéval, ég és föld a kettő. Mint tudjuk, a minőséget esetében valóban meg kell fizetni, ám ha van rá lehetőséged, hogy összegyűjtsd az árát, hajad hossza, frizurád típusa pedig kívánná a megfelelő formázást, egyértelműen érdemes áldozni rá.

A cikk a Dyson támogatásával készült.