Krémmánia magazin

Szulfátdilemma a The Ordinary-nél

Új területre lép a The Ordinary, hajápolókkal bővíti kínálatát, amik fő hatóanyagai a szulfátok. A Sulphate 4% Cleanser néven hamarosan kapható samponra mondani sem kell, egyként kapta fel a clean beauty közönség a fejét, a márka azonban tartja magát hozzá, hogy azok jelenléte a hajápolókban egyáltalán nem akkora gond, mint amennyire rossz hírét keltik az összetevőknek. Sőt.

A kérdés azonban adott: miért teszi meg terméke fő összetevőjének a márka éppen a szulfátokat, mintha azok kifejezetten hasznos, megbecsülendő alkotóelemek lennének, mikor “rendes esetben” az üldözendő komponensek közt szerepelnek, és az olyan hajápolási módszerek, mint CGM, épp a szulfátmentességet teszik alapvetésnek (nem csak azt, de azt is)?

Lássuk, mik azok a szulfátok?

Bár vannak olyan Sulfate összetevők, melyek egyáltalán nem a tisztítószerek közé tartoznak, mi most maradjunk utóbbiaknál, azoknál a felületaktív anyagoknál, amik a clean beauty előretörésével egyre rosszabb fényben tűntek fel: közéjük tartozik a rettegett SLS, a pechjére hasonló nevű, ám gyengédebb SLES, és még tucatnyi más szulfát, amiktől bőrirritáció szempontjából nem kell tartani.

A hajápolás esetén nem elhanyagolandó szempont, mit tesz a készítmény a hajas felbőrrel, ám, a The Ordinary amellett tette le a voksát, hogy a samponokban lévő szulfátokkal az ég világon semmi gond nincs (megfelelő formulázás és mennyiség mellett), mi több, elegendő kifejezetten alacsony koncentrációban használni őket hozzá, hogy megfelelő hab képződjön, és hatékonyan tisztítsák a hajat. A trükk pedig épp ebben van náluk.

A The Business of Fashion is foglalkozott a témával: ahogyan a Sha Consulting Group vegyésze elmondta, a 4%-os koncentráció a sampon esetén éppenséggel alacsonynak mondható, tekintve, hogy egy átlagos, drogériás készítmény 10-20%-nyi szulfátot is tartalmazhat. Így a márka, miközben kiemeli a szulfátok jelenlétét, valójában egy gyengéd alternatívát kínál a témában. Az ugyanis kétségtelen, hogy a szulfátok túl magas koncentrációban veszélyeztethetik a bőr védőrétegének épségét, irritálhatják, kiszáríthatják a fejbőrt, ám ekkora mennyiségben csak megfelelő tisztító képességüket élvezhetjük.

A szulfátkérdés másodsorban az egész clean beauty világot is pellengérre állítja: ahogyan a parabének esetén is egy parádés, félelemkeltésen alapuló marketingnek köszönhetjük az összetevők teljes elutasítását, úgy a szulfátok esetén is hasonló helyzet. Az igen-nem játszmák helyett érdemesebb lenne árnyaltabban közelíteni a témához, és elfogadni, hogy vannak olyan mennyiségek, amik betartásával semmi gondunk nem lesz.

Persze a szulfátok esetén hozzá kell tenni: más a tűrési határ egy normál és egy érzékeny bőr esetén. No, de nem ugyanez a helyzet a retinollal, vagy a niacinamide-dal is?  Talán a szulfátok esetén is érdemes lenne tisztában lenni vele, milyen mennyiségben lehet kifejezetten hasznos a tisztítóképességük, és mikortól valóban kerülendők.

The Ordinary Sulphate 4% Cleanser for Hair & Body
The Ordinary Sulphate 4% Cleanser for Hair & Body

A The Ordinary a sampon mellett (amit tusfürdőként is használhatunk) egyébként egy kondicionálót és egy fejbőrápolót is piacra dob, az újdonságokkal kapcsolatban a márka úgy tartja:

„Nagyon fontos, hogy hatékony tisztítással és hidratálással védjük a bőrbarriert, annak érdekében, hogy a fejbőr optimális egészségét fenntartsuk, ezt pedig képesek vagyunk oly módon elérni, hogy az összetevőket minimalizáltuk, és célzottan a haj és a hajas fejbőr szükségletei szerint alakítottuk ki a termékeket.” – mondta el a márka kutatási vezetője közleményükben.

A sampon tehát 4% Sodium Laureth Sulphate-2-t tartalmaz, a The Ordinary Behentrimonium Chloride 2% Conditioner kondicionáló névadója pedig egy elektromos töltődést megakadályozó, hajkondícionáló anyag, ami az ígéretek szerint nem nehezíti el a hajat.

The Ordinary Behentrimonium Chloride 2% Conditioner
The Ordinary Behentrimonium Chloride 2% Conditioner

Végül a The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA egy vizes állagú, tejszerűen fehér fejbőrszérum, aminek neve ismerős lehet, a márka egyik legnépszerűbb hidratáló kréme is ezen a néven fut. Azt írják róla, hogy a hajtövek zsírosítása, elnehezítése nélkül hidratálja, ápolja a fejbőrt, használni száraz, tiszta fejbőrön érdemes, napi egyszer, lefekvés előtt.

The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA
The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA