Krémmánia magazin

Így válassz elektromos borotvát a pasidnak

A férfiaknak szánt kozmetikai ajándékok közt biztos helye van az elektromos borotvának mint hasznos, praktikus, a mindennapokban kihasználható fürdőszobai kütyü (és végső soron túl sok mással a férfiakat nem is célozzák meg, sehol egy macsós LED-maszk). Kérdés azonban, mi alapján válasszunk a temérdek ajánlat közül?

Négy tulajdonságot érdemes összehasonlítani az elektromos borotvák esetén:

1. Vágási technológia, és a borotva arckövető tulajdonságai

Itt alapvetően két típusból tudtok választani. Az egyik a rezgőkéses borotvák csapata, amiknél a szitafejek alatt kis pengék vannak, amik rezgő mozgással nyírják a szőrszálakat. Ezek akkor a legjobbak, ha az illető gyakran borotválkozik, így viszonylag rövid szőrzet nyírására van szükség. Mivel a fej tud mozogni, ezért egészen jól követik az arc vonalát, az áll ívével is megbírkóznak.

A körkéses borotvákon 2 vagy 3, egymástól elkülönülten forgó fej végzi az arcszőrzet nyírását, ezek már a sűrűbb és/vagy hosszabb, erősebb szőrzet borotválására is alkalmasak. Jellemzően a prémium termékeken található ez a típusú fej. Valamelyest halkabbak mint a rezgőkéses típusok.

A másik szempont, hogy a készülék alkalmas-e a száraz borotválkozásra, vagyis amikor nem szükséges víz, borotválkozószer és gyorsabban elvégezhető a művelet. Mindez preferencia kérdése is, de kifejezetten érzékeny bőrűeknek a nedves borotválkozás a javasolt.

2. Energiaellátás és az akkumulátor típusa és kapacitása

Amit érdemes mérlegelni e tekintetben, hogy az olcsóbb akkumulátoros készülékek általában nem üzemeltethetőek hálózatról, vagyis meg kell várni, míg feltöltenek, illetve, ha használat közben lemerülnek, szintén várni szükséges, míg egy bizonyos töltöttség nem áll rendelkezésre. A kizárólag vezetékes modellek pedig nem minden környezetben használhatóak komfortosan, hiszen a konnektoraljzat sem minden esetben található a pont megfelelő helyen.

Ezzel szemben egy vezeték nélkül használható borotva átlagosan 40-50 percet működik egy töltéssel, így ezeket az eszközöket nem szükséges minden használat után töltőre tenni. Utazáshoz is emiatt kényelmesebb megoldást jelenthetnek.

Ha gyorstöltés funkcióval is rendelkezik a készülék, az további pozitívum lehet, ezek a típusok gyakran már öt perc töltés után is alkalmasak rá, hogy elvégezzenek egy borotválkozást velük.

Remington HF9050 Heritage rezgőkéses borotva – Manchester United Edition / Philips S9982/55 Series 9000 Elektromos borotva / Philips QP6550/15 OneBlade Pro Face+Body hibrid borotva / Braun 8453cc Series 8 Wet&Dry Borotva / Panasonic ES-SL33-K503 Elektromos borotva – Euronics.hu

3. A borotva tisztíthatósága

A tisztítás az elektromos borotván esetén is nagyon fontos szempont, ügyeljünk arra, hogy egyszerűen szétszedhető, mosható készüléket válasszunk. Hasznos kiegészítő lehet egy tisztítóállvány is, az extrább készülékekhez már ilyen is jár, ami átmossa, fertőtleníti és keni a pengéket, illetve tölti is a készüléket.

4. A borotva vízállósága

Egy közepes kategóriájú készülék esetén ezzel már nem szokott gond lenni, de biztos ami biztos, ellenőrizzük vásárlás előtt, miként javasolja a gyártó a használatát, tisztítását, lemosását.

Kiegészíő funkciók

Számos egyéb funkcióval is rendelkezhet egy elektromos borotva. Ezek lehetnek teljesen feleslegesek vagy a mindennapok kellékei is, gondold át, hogy az illető, akinek ajándékoznád, milyen arcszőrzettel rendelkezik, illetve vélhetően mire használná még a készüléket. Számos típushoz kapni trimmelőfejet, illetve vannak multifunkciós készülékek is, melyek a testszőrzet borotválására is megfelelőek. Az úgynevezett multigroom készülékek a legsokoldalúbbak közülük, ezek nemcsak hajat és arcszőrzetet vágnak, de trimmelnek, formáznak és borotválnak bármilyen hosszúságú szőrzetet. Alkalmasak a szemöldök formázására, a fül- és orrszőr, vagy más testtájakon található szőr vágására is.