Krémmánia magazin

Alumíniummentes dezodorok nyárra

Sokak számára elsődleges szempont a dezodor kiválasztásakor, hogy az ne tartalmazzon alumíniumsókat, ezért körülnéztünk, melyek mostanság a legnépszerűbbek a témában, de emellett azt is elmondjuk, mit várhatsz ezektől a kozmetikumoktól.

dezodor
Illusztráció: Getty Images

Dezodor vs. izzadásgátló

A legfontosabb tisztázni: a dezodor nem izzadásgátló. Utóbbi funkciója, hogy a szag elfedésén felül próbálja csökkenteni a verejtékezés intenzitását is, mégpedig nem mással, mint jellemzően alumíniumsókkal. Ezek az összetevők ugyanis egyrészt képesek befolyásolni az izzadásért felelős ekkrin és apokrin mirigyek működését, másrészt pedig eltömítik a verejtékmirigyek kivezetőnyílását, így csökkentve az izzadás mértékét. (A két mirigy közül egyébként az apokrin, ami az izgalmakat okozza, ebből távozik az a verejték, aminek a szagokat köszönhetjük. Önmagában is van szaga ennek az izzadtságnak, de emellett olyan összetevőket tartalmaz, amik kedveznek a testszag megjelenéséért felelős baktériumok (corynebacteria típusok) elszaporodásának.)

Ha tehát alumíniumsótól mentes készítményt keresünk, az izzadásgátlás e formájáról lemondunk, számos készítmény a kellemetlen szagok ellen véd minket illatanyagokkal, szagsemlegesítő összetevőkkel (például ilyen a Zinc Ricinoleate). Tudnak hatni a szagok kialakulásáért felelős baktérium szaporodása ellen (Ammonium Alum és a szódabikarbóna), de magát az izzadás mértékét nem kontrollálják.

Alumíniumsó-mentes dezodorok

A Balea Deo Kristály egy színtiszta Ammonium Alumból, egyfajta timsóból álló készítmény, aminek meg van a maga, sajátos használati módja. Ám a vélemények alapján, ha megtanuljuk hogyan működik, valóban képes semlegesíteni a szagokat a baktériumok terjedésének gátlásával. Illata nincs, ahhoz érdemes fölé egy illatos változatot még bevetni.

A Nivea Protect & Care Alumíniummentes Dezodor Spray is egy antibakteriális formulával és illatanyagokkal véd minket a kellemetlen testszagok ellen. Nivea illatát kellemesnek találtátok, nyáron is jó volt érezni, klasszikus, nem tolakodó. Változó, kinek mennyire vált be, ám egy próbát megér.

A Dove dezodorjai és izzadásgátlói a Krémmánia legnépszerűbbjei között szerepelnek, köztük is találunk alumíniumsómentest, mint a Dove Original Dezodor 0% Alumíniumsóval. Megújult változata még várja az első visszajelzéseket, régi típusának illatát kellemesnek ítéltétek, mely egyáltalán nem tolakodó. Az izzadást nem gátolja, ahogy a kategória többi darabja sem, összetevőivel a kellemetlen testszagok ellen véd minket.

A Wisetree Naturals Alumíniummentes Dezodor Túlzott Izzadás Ellen szódabikarbóna tartalmának köszönhetően egy kis pórusösszehúzó hatást ígér, illetve ami biztosabb, hogy a baktériumok elszaporodását igyekszik gátolni. Illatát kellemesnek tartottátok, teafaolaj illata felvitelkor érezhető, ám ez később nem tolakodó, parfümünk illatát nem befolyásolja.

A dr. Organic Alumíniummentes Golyós Dezodor Bio Gránátalmával csak egy illatvariáns a márka számos dezodorja közül, amik alumíniumsótól mentesek. Szagsemlegesítő Zinc Ricinoleate-ot és szódabikarbónát is tartalmaz, így veszi fel a harcot a kellemetlen szagokkal, ami eltérő, kinek mennyire válik be, hisz nem egyformán verejtékezünk, ám a visszajelzések alapján ha nem túl erős az izzadás, jól működhet.