Krémmánia magazin

Arcápolási tippek az őszi hónapokra

Miként az időjárásban az átmenetet képviseli az ősz a nyár és a tél közt, úgy arcbőrünk számára is fontos, hogy fokozatosan megváltozassuk arcápolási rutinunkat. Bevezessük a hideg időben is védelmező kozmetikumokat és egy kis időre félre tegyük azokat, melyek a kánikula idején tudták a maximumot nyújtani.

Illusztráció: Getty Images

Dr. Asztalos Gabriella, a Helia-D bőrgyógyász szakértője szerint

  • hámlasztással,
  • erőteljes hidratálással és
  • a speciális igényeinkre szabott hatóanyagokkal

szépen finomíthatóak a ráncok és foltok, valamint a hűvös időjárás kihívásaival szemben is felvehetjük a harcot.

A nyár emlékeivel együtt a barnaságunk is megkopik októberre és előbukkannak az arcon a napkárosodás jelei: látványra is szárazabb lehet a bőr, emiatt apró ráncok keletkeznek, a meglévők pedig elmélyülhetnek és a makacsabb pigmentfoltok is feltűnőbbé válhatnak. A kinti hideg és a benti meleg kontrasztja tovább terheli a bőrünket, a fűtési szezon elindulásával ráadásul a levegő légszennyezettsége és szárazsága is nő, amely újabb stresszfaktor lehet az arc számára. Megfelelő ápolással azonban halványíthatjuk a nyár negatív nyomait, és felkészíthetjük bőrünket az újabb kihívásokra.

Hámlasztás

Bőrünk naponta természetes hámlási folyamaton megy keresztül, de a napvédelem hiánya miatt, valamint a kor előrehaladtával ez a folyamat lelassul, ezért ahhoz, hogy minél tovább megőrizzük a bőr üdeségét, hámlasztók segítségére van szükségünk.

„Ősztől tavaszig kifejezetten ajánlatos a kémiai peeling, amely a bőr regenerálásának első lépése – mondja Asztalos Gabriella, a Helia-D bőrgyógyász szakértője. – A száraz bőrűeknek AHA, az érzékeny bőrűeknek PHA, a zsírosabb bőrűeknek BHA típusú savat tartalmazó készítménnyel ajánlott hámlasztani az arcukat. Az ilyen termékek ráadásul egyben a kollagéntermelést is serkentik. Kezdetben heti egyszer alkalmazzuk, majd, ha a bőrünk jól tolerálja, fokozatosan emelhetjük a gyakoriságot, akár heti 2-3 alkalomra is, a bőr igényeinek megfelelően.”

Helia-D Professional Budapest Hámlasztó Oldat 10% glikolsav + 1% mandulasav - Geek&Gorgeous Calm Down PHA hálasztó - Revox Just Salicylic Acid 2% szérum
Helia-D Professional Budapest Hámlasztó Oldat 10% glikolsav + 1% mandulasav – Geek&Gorgeous Calm Down PHA hálasztó – Revox Just Salicylic Acid 2% szérum

A reggeli-esti alapos arctisztítás természetesen ősszel sem spórolható meg. Dr. Asztalos Gabriella hangsúlyozza, hogy esti rutinnál olajos lemosóval kezdjünk, majd gyengéd arctisztító következik, amely segít az esetleg még fellazított, de kitartó szennyeződéseket is eltávolítani. A reggeli tisztításnál nincs szükség két lépésre, a bőr állagától függően pedig akár a csapvíz is elég lehet, a tisztítás, hidratálás után pedig nem szabad lehagyni a fényvédőt sem, amit szintén egész évben érdemes alkalmazni.

Helia-D Professional Budapest SPF50+ fényvédő arcra - Garnier Ambre Solaire Fluid Arcra SPF50+ - Eucerin Sun Oil Control Napozó Krém-Gél Arcra SPF50+
Helia-D Professional Budapest SPF50+ fényvédő arcra – Garnier Ambre Solaire Fluid Arcra SPF50+ – Eucerin Sun Oil Control Napozó Krém-Gél Arcra SPF50+

A bőr hidratálása

A zsíros bőr is valamelyest szárazabbá válhat ősszel, a száraz arcbőr pedig még inkább extra hidratálást kíván, ezért gazdagabb, például vitaminokkal, hialuronsavval dúsított krémet érdemes választani ebben az időszakban, amely egyrészt táplálja a bőrt, másrészt felkészíti a téli szélsőségekre.

Ezek mellé érdemes bevennünk a napi rutinba az igénybe vett bőrt megnyugtató, feltöltő szérumokat és boostereket, amelyek a ráncok és pigmentfoltok finomításában is segítenek. Előbbiben a botox hatású Argireline, utóbbiban a Tetrapepdid 30 hatóanyag különösen hatékony. A réz-peptid gyulladáscsökkentő, kollagéntermelést elősegítő hatása miatt mindenki számára jótékony hatású.

Helia-D Cell Concept Peptid Filler – The Ordinary “Buffet” + Copper Peptides 1% – almost 1.618 10% Argireline+Tripeptide5 biszérum

„Azoknak, akinek bőre rozaceára hajlamos, érdemes most különös figyelmet fordítani az érfalak megerősítésére például vadgesztenye kivonatot is tartalmazó krémmel, mert a benti-kinti hőmérsékletingadozást rosszul viseli az ilyen típusú bőr” – hívja fel a figyelmet Dr. Asztalos Gabriella.

A fűtési szezonban sokkal szennyezettebb a levegő, amely növeli a bőr öregedéséért felelős, a sejtszerkezetet károsító, a kollagéntermelést csökkentő szabadgyökök számát. Ezért érdemes antioxidáns tartalmú készítményeket választanunk: erős antioxidáns hatása van például a C-vitaminnak, de a retinoidoknak is.

Kívül-belül töltekezni

Nemcsak külsőleg, belsőleg is érdemes figyelni a folyadék- és a vitaminbevitelre, ugyanis bőrünk sem lehet hidratált és egészséges, ha a szervezet nem az.

Ha sokat tartózkodunk fűtött helyiségben, figyeljünk a párologtatásra, hogy kevésbé legyen száraz a levegő, és ha a szabadba megyünk, továbbra se feledkezzünk meg a fényvédelemről. Indulás előtt mindig hagyjuk beszívódni az arcápoló készítményeket, ne menjünk nedves bőrrel a hidegre, mert a szél még jobban megcsípheti az arcunkat.