Krémmánia magazin

19 szárazsamponját hívta vissza az Unilever benzol szennyeződés miatt Amerikában

Önkéntes termékvisszahívást rendelt el 19 szárazsamponjára vonatkozóan az Unilever az Egyesült Államokban, miután kiderült, potenciálisan magas lehet esetükben a kibocsátott benzolszint.

A cég közleménye szerint a 2021 október előtt gyártott és Amerikában forgalomba került Dove, Nexxus, Suave, TIGI (Rockaholic és Bed Head), valamint TRESemmé hajtógázas szárazsamponokat érinti a visszahívás.

A benzol a genotoxikus, rákkeltő anyagok közé tartozik. Benzol bekerülhet a szervezetbe annak belélegzésével, a szájon át és a bőrön keresztül is. Benzol sajnos mindenütt jelen van a környezetben, nagy mennyiségben használja fel a vegyipar oldószerek, gyógyszerek, festékek, robbanóanyagok és növényvédő szerek előállítására is. Emiatt is fontos, hogy minden lehetséges módon csökkentsük a szervezetbe jutó káros anyag mennyiségét, ezért lépett a cég az ügyben.

Független vizsgálat szerint a termékek által kibocsátott benzol mértéke nem érte el az egészségre káros szintet, ám kimutatható értékű volt, az ebben rejlő kockázat pedig nem összeegyeztethető az Unilever törekvéseivel. A közlemény kihirdetése óta LabMuffin is posztolt már a témában, aki szerint a visszahívás nem ad pánikra okot, sőt, inkább azt mutatja, a rendszer működik, és a felelős cégek még azelőtt cselekszenek, hogy bármilyen baj történhetne. Összehasonlításként elmondta, egy belvárosi szmogban eltöltött fél nap alatt több rákkeltő, káros anyagot lélegzünk be, mint ezen termékek használatával – amivel nem elbagatellizálni akarja a problémát, inkább csak helyes megvilágításba tenni az információkat.

Az Unilever közleményéből az is kiderült, hogy vizsgálataik szerint a problémát a hajtógáz okozta, és már zajlanak a tárgyalások az azt beszállító céggel.

Nem ez az első ilyen eset, múlt év végén a Procter&Gamble hívta vissza 30 szárazsamponját hasonló benzolproblémák miatt az Egyesült Államokban, ami érintette többek között a Pantene, Aussie, Herbal Essences, Old Spice és Hair Food márkákat is.