Krémmánia magazin

Te hol tartod a parfümödet? 4 dolog, amire figyelj, ha szeretnéd hosszan élvezni kedvenc illatodat

A krémek és sminktermékek esetén a köztudott, azok bizony idővel megromlanak, a nyitott tégelyes ikonok esetenként meglepően rövid időtartamot mutat, nem érdemes vacakolni. Más a helyzet a parfümökkel, pláne a (méregdrágán megvett) álomdarabokkal, amiket évekig dédelgetünk, sátras ünnepekre várva, hogy fújjunk belőlük. Csakhogy a parfümök sem örökéletűek.

Illusztráció: Getty Images

Bár a parfümök alapvetően 3-5 évig is megőrzik minőségüket, nagyon sok múlik azon, hol, milyen körülmények közt tároljuk őket. Ha most eléd villan egy gusztusosan berendezett fésülködő asztalka képe, rajta egy mesterien metszett üvegbe töltött illattal, gyorsan hessegesd el. Az illatok megfelelő tárolásához sokkal inkább lesz szükséged a papírdobozára vagy a szekrényedre.

Ezekre figyelj a parfüm tárolásakor

  1. Napfény: soha ne polcon, pulton, asztalon tárold a pucér parfümös üveget (pláne ha átlátszó), mindig tedd vissza legalább a dobozába, vagy alakíts ki neki helyet egy szekrénybe. A napfény hatására az illatösszetevők előbb kezdenek el lebomlani, átalakulni, ami minőségvesztéssel jár.
  2. Oxigén: Ez leginkább az illat megkezdéséhez kapcsolódik. Ha kifújtuk az első spricnit az üvegből, már bontottnak számít, igen, még akkor is, ha csak egy minimális ment belőle a kupakba. És használat után mindig tedd rá vissza a kupakot.
  3. Páratartalom: nem tanácsos párás helyen tartani az illatokat, így a fürdőszobai szekrény sajnos bár kézenfekvő, nem a legjobb megoldás rá – hacsak nem fújod magadra néhány hónap alatt az illatot. Annyi időt ott is kibír, máskülönben ez is rontja hosszú távon kedvenc parfümöd minőségét.
  4. Hőmérséklet: a magas hőmérséklet, akárcsak a fény, felgyorsíthatja az összetevők lebomlását. A fürdőszobai tárolásnak ez a másik hátulütője. Keress nekik olyan helyet, ahol kiegyenlített a hőfok – a radiátortól távol. Hűtőbe persze nem kell tenni, már csak az egyenletes hőfok igénye miatt sem, ráadásul a túl hideg sem tesz jót az illatanyagoknak.
Így például inkább ne tároljuk parfümjeinket (Fotó: Getty Images)

Hová tegyük akkor a parfümöket? Ha mindenképp szentélyt építenél kedvenceidnek, helyezd őket egy mutatós dobozba, ami lehet polcod éke is, és bármikor könnyen előveheted belőle a vágyott darabot. Máskülönben a ruhásszekrény polca, az éjjeliszekrény fiókja is tökéletes, nem fognak válogatni, mi több, hálásak lesznek a gondos helyválasztásért.