Krémmánia magazin

A közhiedelemmel ellentétben felesleges nedves bőrre felvinni a hialuronsavas készítményeket

A mítoszt Dr. Michelle Wong, alias LabMuffin rombolta le minap egy posztjában, amiben kifejtette, miért nem fontos nedves bőrre felvinni a hialuronsavas készítményeket.

nedves bőrű nő

Gyakran olvashatjuk hivatalos ajánlásokban és krémmániás véleményekben is, hogy hatásosabban hidratálja a bőrt a hialuronsav, ha a vele készült kozmetikumot nedves bőrre visszük fel. Mi több, a szárító érzés, amit többen tapasztaltak az ilyen készítmények használatakor, nem jelentkezik így alkalmazva azt.

Ehhez képest meglepő, hogy LabMuffin szerint téves feltételezés, hogy a bőrre felvitt hialuronsav olyannyira magához vonzaná a nedvességet a bőrből, hogy az ellentétes hatást váltson ki és dehidratálttá váljon.  Mint mondja, a transzepidermális vízvesztés (transepidermal waterloss – TEWL), vagyis amikor a bőr mélyebb rétegeiből a nedvesség a bőr legkülső rétegeibe jut, és a hidratáló kozmetikumok döntő része, amiket használunk, bőven elegendő vizet biztosítanak az olyan humektáns, azaz nedvességmegkötő anyagoknak, mint a hialuronsav. Egy átlagos szérum 80 százalékban, egy krém 70 százalékban vízből áll, ami elegendő mennyiség ahhoz, hogy a humektáns összetevőknek legyen mit megkötni. Azok ugyanis nem mágnesként vonzzák magukhoz a vizet, tehát “nem szívják ki” a bőrből a nedvességet, hanem a közvetlen környezetükben lévő nedvességet tudják magukhoz tapasztani, mint egy spéci cellux.

Vagyis, ha nedves bőrre visszük fel a hialuronsavas krémeket, nem teszünk semmi rosszat, ám mindössze egy kezdeti, kellemesebb, hidratáltabb érzést kapunk. A készítmény hatékonysága nem ezen fog múlni.