Krémmánia magazin

Ez is tudatos bőrápolás: kisokos a kozmetikai termékek újrahasznosítási lehetőségeiről

Az Európai Unió területén évente közel 2,5 milliárd tonna hulladék keletkezik a KSH adatai szerint, amely talán mondani sem kell, nagy megterhelést jelent a Föld számára. A hulladékgazdálkodás során legfőbb célunk, hogy minimalizáljuk a hulladékok keletkezését, azonban már a hulladék szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával is sokat tehetünk környezeti lábnyomunk csökkentéséért. Nem kivételek ez alól a kozmetikumok sem, a lenti lista segítségetekre lehet a szépségápolási termékek csomagolásainak újrahasznosíthatóságával kapcsolatban.

Míg hazánkban az egy főre jutó települési hulladék mennyisége évente több, mint 380 kg, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség statisztikái szerint, ennek mindössze 35%-a újrahasznosított vagy komposztált hulladék.

A kozmetikai termékek újrahasznosítási lehetőségeinek listáját az Avon szakértői gyűjtötték össze:

  • Műanyag flakon: A samponok, hajbalzsamok, tusfürdők és testápolók műanyag flakonjai a legtöbb esetben újrahasznosíthatók. Kiürülés után mossuk ki alaposan a tubusokat és dobjuk műanyag gyűjtő szemetesbe. Amennyiben pumpás kiszerelést használtunk, a pumpát a háztartási hulladék közé dobhatjuk.
  • Aerosol spray: A kiürült aeroszol flakonokat fémként lehet újrahasznosítani. Hajlakkunk vagy dezodorunk flakonjáról távolítsuk el a kioldófejet vagy pumpát és dobjuk az általános hulladékokhoz, a teljesen üres flakont pedig a fémgyűjtő szemetesbe.
  • Üveg tárolók: Az üvegpalackok és tárolók (a körömlakkok kivételével) szintén újrahasznosíthatók. Kiürülés és kitisztítás után színes vagy fehér szín szerint válogatva dobhatjuk őket az erre kihelyezett gyűjtőkbe.
  • Papírdobozok, katalógusok: Természetesen a szépségápolási termékek papírdobozai és papírbetétjei is újrahasznosíthatók. Távolítsuk el róluk az esetleges műanyag bevonatokat, ragasztót és lapra hajtogatva dobjuk a papírhulladéknak kihelyezett szemetesekbe. Az átlapozott termékkatalógusokat adjuk tovább valaki számára, aki szívesen fogadja, vagy tegyük a papír hulladékok közé.

 

Tudtad?

A fenntartható vállalati működés az AVON számára a tevékenységét meghatározó stratégiai alapelv, amelyet a közelmúltban elért eredményei és a jövőre tett vállalásai is alátámasztanak. A vállalat 2020-ra 20%-kal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását, 30%-kal a keletkező hulladék mennyiséget és 40%-kal kevesebb vizet használ fel a 2005-ös bázisévhez viszonyítva. Hulladékcsökkentés terén célja, hogy 2025-re teljes mértékben megszüntesse a saját gyártási folyamatai során keletkezett hulladékképződést – ez a disztribúciós központok 83%-nál már jelenleg is teljesül. Ezzel párhuzamosan 2025-re 95%-ra növelné a termelésen belüli újrahasznosítási rátát, amely a sikeresen újrahasznosított hulladék arányát méri. A termékek csomagolása tekintetében vállalat célkitűzése, hogy 2025-ig a csomagolások 65%-a, míg 2030-ra a felhasznált csomagolóanyagok teljes egészében – beleértve a kartoncsomagolást is – újrahasznosított, újrahasznosítható vagy komposztálható anyagból készüljenek.

Ugyanakkor az AVON nehezen lenne elképzelhető az ikonikus katalógus nélkül, így a vállalat számára a papírfelhasználás racionalizálása is évek óta kiemelten fontos terület. Ennek eredménye, hogy 2020 óta a nyomtatott katalógusok és egyéb kiadványok világszerte 100%-ban újrahasznosított papírból készülnek.