Krémmánia magazin

Hallottad már, hogy a fémrészecskék károsíthatják a hajat, de nem tudod miért? Elmondjuk.

Még a legtisztább csapvíz is tele lehet fémrészecskékkel, az erózió, azaz a víz vízvezetékekre gyakorolt pusztító hatása következtében ugyanis belekerül abba, majd a hajmosások során lerakódik a hajszálak besejében. Aki festeti, vagy szőkíti a haját, különösen érintett a témában, a haj szerkezetét ugyanis hosszú távon károsíthatja.

A fémrészecskék hatása a hajra

A fémrészecskék minden hajtípus esetén lerakódhatnak a hajszálak belsejében, ám ennek mértéke erős összefüggésben áll a haj porozitásával: minél porózusabb a haj, annál nagyobb az abszorpciós képessége, és így a fémrészecskékből is annál több képes bekerülni a hajrostokba. A nagy porozitású haj alapjáraton is hajlamosabb a töredezésre és kevésbé rugalmas, a fémrészecskék, főként a réz, jelenléte pedig tovább ronthatja ezt. A hajrostok ráadásul a technikai szolgáltatásokat követően (ilyenek a különböző típusú hajfestések, szőkítések) is porózusabbakká válnak, a fémrészecskék ezért még könnyebben lerakódnak bennük.

A fémrészecskék lerakódása a hajban egészségügyi kockázatot nem jelent, ám hajfestés, balayage és szőkítés közben ezek a fémek reakcióba lépnek az oxidálószerrel, ami fokozottabb hajtöredezéshez és megbízhatatlan színeredményekhez vezethet.

Akkor nevezhetjük magasnak a hajban előforduló fémrészecske-koncentrációt, ha az 30 ppm vagy annál magasabb. Ezt méregetni persze nem tudjuk, és nem is szükséges, egyszerűbb, ha hatékonyan védekezünk ellene, ha úgy látjuk, hajunk állapota változtatásért kiált.

Glicoamine – aktív összetevő a fémrészecskék ellen

Ezt a helyzetet kezelendő fejlesztette ki a L’Oréal Professionnel a 9 szabadalommal védett, professzionális Metal Detox termékcsaládot, mely nemcsak a szalonokban érhető el, de otthon is élvezhetjük hatásukat. A márka a Ioanninai Egyetem közreműködésével folytatott 7 évnyi kutatás eredményeként mutatta be újdonságait, amik kulcs hatóanyaga a Glicoamine molekula, amely képes semlegesíteni a fémeket.

1080x108081080x108091080x10807
< >

A molekula méretének köszönhetően elég apró hozzá, hogy képes legyen célzottan a hajrostok belsejében felhalmozódott fémrészecskékre hatni. Ez a kelátképző ágens miután bejut a hajszálak belsejébe, azonnal körbefogja és megköti a fémrészecskéket, még akkor is, ha azok hajroston belüli elhelyezkedése egyenetlen. Leegyszerűsítve: a Glicoamine semlegesíti a fémrészecskéket, legyenek azok bárhol.

Ha valaki igazán puha hajra vágyik a Metal Detox krém tökéletes választás lehet. Már az első használatkor azt tapasztaltam, hogy fantasztikusan ápol, ami a haj puhaságában érezhető a legjobban. A krém után különlegesen jó tapintása lesz a hajnak. Még a legerősebb rebellis hajat is segít puhává varázsolni. Minden típusú hajra használható, azonban én a vékonyabb hajnál kevesebb krémet viszek fel. Az ápoló hatást úgy fejti ki, hogy közben nem nehezíti el a hajat.” – Kucsera Zsolt L’Oréal Professionnel Nagykövet, Kucsera Hajszalon Budapest, @kucserahaj

Metal Detox alaptermékek és újdonságok

Az otthoni termékcsalád magját a L’Oréal Professionnel Serie Expert Metal Detox Sampon és L’Oréal Professionnel Serie Expert Metal Detox Mélyen Tápláló Maszk Festés Után adja. Megjelenésük óta már nálunk is jó pár pozitív véleményt bezsebeltek, értékelésük jelenleg 4,33-on és 4,5-ön áll. A sűrű textúrájú, könnyen felvihető és leöblíthető sampon semlegesíti a fémrészecskéket, míg a pakolás megakadályozza azok újbóli lerakódását.

Az ígéretek szerint használatuktól a hajtöredezés kockázata jelentős mértékben csökken, a színeredmény tökéletesen megbízható lesz és a termékek semmilyen módon nem befolyásolják a szőkítés mértékét vagy a hajfestékek pigmentjeinek lerakódását. Mindez tartósabb színeredményt és intenzívebb fényt biztosít a hajnak.

Hozzájuk csatlakozott pár hónapja a L’Oréal Professionnel Series Expert Metal Detox koncentrált összetételű olaj, ami elősegíti a hajszálak gyorsabb regenerálódását bármilyen kezelés vagy beavatkozás után – még extrém hajvilágosítás után is. A glicoamine ebben is megtalálható, a készítmény nedves és száraz hajra is használható, attól függően, milyen eredményre vágyunk. Nedves hajra – a tövektől a hajvégekig – az olaj belülről gyógyítja a rostokat, azonnal lezárja a felhámot, a haj sűrűbb, de nem elnehezült, élénkebb színű és fényesebb lesz. Ha száraz hajon alkalmazzuk, az olajkoncentrátum egy azonnali bevonatot képez anélkül, hogy elnehezítené azt. A haj az ígéretek szerint erősebb, dúsabb lesz, egészséges fényt és selymes tapintást nyer.

Minden lehet azonban még egy kicsit tökéletesebb, ezért a Metal Detox termékcsalád is tovább bővült és ezentúl a L’Oréal Professionnel Series Expert Metal Detox Hajban Maradó Ápolókrém hatását is élvezhetjük.

A Metal Detox krém szerintem a hajápolás Jolly Jokere. Szinte minden hajon jól működik, legyen szó töredezett hajvégről, vagy kémiailag, esetleg fizikailag igénybevett hajról. Mintha egyfajta védőköpenyként működne a hajon. A komplexebb hatás érdekében a Metal Detox olajjal együtt is használható. – Dudás Attila L’Oréal Professionnel Nagykövet, Dudás Hajas Beautyque Pécs, @dudashajasbeautyque

A készítmény minden hajtípuson alkalmazható, és teljes körű védelmet biztosít a hajnak a nem kívánt fémrészecskékkel (1% glicoamine-t tartalmaz), az UV-sugárzással és a hő káros hatásaival szemben akár 230 °C-ig. Krémesen olvadó, azonnal beszívódó, könnyed textúrája van, mely a haj hidratálását is segítni, és mindezeknek köszönhetően hosszan tartó szöszösödés elleni védelmet nyújt.

Keresd a L’Oréal Professionnel üzletekben: Salon Expert (salon-expert.hu)