Krémmánia magazin

Tudtad? A vazelintől tartósabb lesz a parfümöd

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű kozmetikum a vazelin, aminek képességeit nemcsak a bőrápolásban kamatoztathatod, de parfümöd illatát is felturbózhatod vele.

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Bármelyik vazelint is nézzük a Krémmánián, rendre 4,5 feletti értékekkel büszkélkednek, holott semmi másról nincs szó az esetükben mint petrolatumról, egy kőolajszármazékról. Eredete miatt túl jó hírnévnek nem örved, pedig nincs igazán mitől tartani az esetében. Sőt! Dr. Leslie Baumann Cosmetic Dermatology című könyvében azt írja, hogy sokak szerint a petrolatum a ma ismert egyik legjobb hidratáló összetevő. Elzáró, vagyis okkluzív jellegű, ebbéli hatása pedig igen jelentős, még tudományos kutatásokban is gyakran szerepel viszonyítási alapként. Pozitívuma, hogy nem komedogén, vagyis nem tömíti el a pórusokat, és az allergiás reakciók is nagyon ritkák az esetében. Paula Begoun gyulladáscsökkentő és bőrregeneráló hatást is tulajdonít a vazelinnek.

Balea Body Vazelin, Vaseline Original, Isana Vaseline

Egyetlen hátránya talán az állaga, ugyanis önmagában egy meglehetősen zsíros, olajos érzetű készítményről van szó, elsősorban a száraz bőrűek számára lehet nagy kedvenc.

Nem úgy, ha a parfümünk illatáról van szó, akkor bizony bőrtípustól függetlenül bárki kiélvezheti hatását. Ez pedig nem más, mint hogy ha kentek belőle azokra a bőrterületekre, melyekre a parfümöt szeretnétek fújni (praktikusan a fül mögötti területre, csuklóra) akkor annak illata jóval tartósabbá válik.

@kremmania 3 ötlet amire használhatod a vazelint 🤔😍 #krémmánia #vazelin #balea #skincare #skintok #skin #parfüm #sminklemosás #irritáltbőr ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

A trükkhöz elég egy egész picike mennyiségű vazelint felvinni a bőrre, garantáltan működni fog. A vazelin ugyanis alapvetően olaj, amire ha ráfújjuk a parfümöt, a vazelin és a parfümben található illóolajak összekeverednek. Mivel a vazelin a bőrön marad, “megköti” a parfümöt, növeli az illóolajak tapadását és eredményül tartósabbá válik az illat.