Krémmánia magazin

Onkológiai betegeket támogató bőrápolással foglalkozó online platform indult

Az onkológiai kezelések alatt a betegek 80 százaléka szenved bőrproblémáktól. A leggyakoribbak a bőr extrém szárazsága, égési sérülések, érdesség, viszketés. Ennek ellenére a hajhullás, az étvágytalanság és a hányinger mellett a bőrre gyakorolt hatásokról alig esik szó. Ezek a problémák megfelelő kozmetikai termékekkel és néhány tanács betartásával enyhíthetőek lennének, de ezek a termékek és tanácsok kevéssé ismertek.

Magyarországon a La Roche-Posay már évek óta együttműködik az orvostársadalom onkológiával foglalkozó szakembereivel és missziójának érzi a páciensek és családtagjaik, környezetük teljes körű tájékoztatását és támogatását is.

Az elmúlt években jelentős előrelépések történtek a rákbetegségek kezelésében, ami javította a kezelt betegek prognózisát. Azonban az onkológiai kezelések önmagukban fizikailag és pszichésen is nagyon megterhelők. A hajhullás, az étvágytalanság és a hányinger mellett a terápiák bőrre gyakorolt mellékhatásairól alig esik szó. Ezért sok beteg nincs tisztában azzal, hogy ezek a problémák bizonyos kozmetikai készítmények használatával enyhíthetőek lennének.

A mellékhatások nemcsak a mindennapi életet nehezíthetik meg, de a további kezelést is. „A bőrtünetek annyira fájdalmasak lehetnek, például a fényérzékenység miatt olyan mérvű hólyagos bőrégést szenvedhetnek a betegek, hogy a mindennapi tevékenységeik, mint a zuhanyzás, az öltözködés, vagy egyéb bőrmellékhatásként akár a lábon állás is nagyon kellemetlenné válik” – mondja Dr. Czirbesz Kata, bőrgyógyász, onkológus. A bőrproblémák a kezelésektől és azok kombinációitól függően jelentkeznek, és kihathatnak a betegek és szeretteik mindennapi életére.

“Tudomásul kell vennünk, hogy ez nemcsak az életminőséget befolyásolja, hanem azt is, hogy a betegek hogyan fogadják a további kezelést. Néhányan abbahagyják a kezelést a nemkívánatos bőrmegnyilvánulások miatt, amelyek megfelelő támogató kezeléssel és fokozott fényvédelemmel enyhíthetőek lennének” – teszi hozzá Dr. Czirbesz Kata ezzel az elgondolkodtató témával kapcsolatban.

Az érintés, mint a beteg támogatásának szimbóluma

“Sok, bőrrel kapcsolatos mellékhatásoktól szenvedő beteg számára már a bőr puszta érintése is kellemetlen vagy fájdalmas lehet. Az érintésre pedig paradox módon a gyakran a legnagyobb szükség van – megnyugtatás, vigasztalás és általában a szeretteikhez való közelség jeleként” – mondja Tarcsi-Horváth Anita, a La Roche-Posay marketingigazgatója, aki elkötelezett a rákkezelés alatti támogató bőrápolás tudatosítása mellett.

A márka onkológusokkal, bőrgyógyászokkal és más szakértőkkel együttműködve egy külön aloldalt indított a honlapján, hogy a rákkezelésben érintettek információkat találjanak arról, hogy mire számíthatnak a kezelés egyes szakaszaiban, hogyan ápolhatják bőrüket. Támogató videókat is találhatnak, amelyek rákbetegek és orvosok közreműködésével készültek.

“Több mint 5 éve támogatjuk a daganatos betegeket, és a legjobb szakértőkkel együttműködve a lehető legjobb bőrgyógyászati megoldásokat dolgozzuk ki a betegek érzékeny bőrére. Mivel a lakosság és egyes szakemberek körében nagyon alacsony a tudatosság a témával kapcsolatban, úgy döntöttünk, hogy elindítjuk az Az érintés ereje figyelemfelkeltő kampányt” – magyarázza Tarcsi-Horváth Anita.

Az érintés ereje kampány a La Roche-Posay globális “Fight With Care” projektjének része, amelynek keretében a márka több mint 10 éve az onkológiai páciensek mindennapi életminőségének javítását tűzte ki célul. A szervezet felhívja a betegek és a nagyközönség figyelmét a támogató ellátás területére, segíti a szakemberek képzését, és együttműködik helyi szervezetekkel, például a Magyar Rákellenes Ligával, Sugárterápiás Társasággal, az Országos Onkológiai Intézettel és a Szegedi Sugárterápiás Központtal. A hatékony bőrgyógyászati megoldások fejlesztését célzó további kutatások érdekében a márka 11 tanulmányt végzett több mint 11 000 beteg bevonásával, amelyek 16 publikációt eredményeztek. 2008 óta 21 000 rákbeteg részesült a La Roche-Posay termálfürdőben nyújtott támogató kezelésekben.

Bőrápolási tippek a kellemetlen bőrtünetek enyhítésére

  • Sugárterápia esetén javasoljuk, hogy konzultálj orvosoddal a bőr előkészítésének módjáról.
  • Ne használj illatosított szappanokat a sugárkezelt bőrterületek mosásakor.
  • Érdemes helyettük tusfürdőolajokat, hipoallergén syndeteket vagy más krémes, magas lipidtartalmú fürdőkészítmények használni a mosakodáshoz.
  • Törülközés során kerüld a bőr dörzsölését.
  • A sugárkezelt bőrt hidratáltan kell tartani, ideális esetben egy könnyen kenhető és gyorsan beszívódó termékkel. A napi hidratálás alapvető lépés a bőrbarrier helyreállításában is, amire onkológiai kezelés során nagy szükség van.
  • A sűrűbb állagú, nem illatosított, hipoallergén balzsam alkalmas a száraz, repedezett vagy égett bőr regenerálódási folyamatának felgyorsítására.
  • Választhatsz spray kiszerelésű készítményeket is a fájdalmas vagy különösen érzékeny területekre, hogy elkerüld a bőrrel való érintkezést.
  • Gyengéd sampont használj a hajmosáshoz,
  • és a kezelések idejére mellőzd a hajfestést, illetve a túl forró levegővel való hajformázást is jobb kerülni.