Krémmánia magazin

Ez történik a bőrünkkel, ha nem használunk fényvédőt

A napsugarak káros hatásáról szerencsére egyre több szó esik, azonban sokan nem tudják milyen tényezők állnak a figyelmeztetés mögött. Dr. Asztalos Gabriella, a Helia-D bőrgyógyász szakértője foglalta össze, mi történik az arcbőrrel ha napfény éri, és hogyan védekezhetünk a káros sugarak ellen.

A sokak által áhított barnaságnak, komoly ára lehet. Az UV-sugárzás azon túl, hogy a bőr idő előtti öregedését okozza, különféle bőrdaganatok képződésének kockázatát is fokozza. Sokan nem tudják, hogy a bőr egészségének megőrzéséhez nem elegendő az időszakos naptejhasználat a nyaralás idejére vagy egy-egy strandolós délután, a hétköznapokon is szükségünk van a megfelelő fényvédelemre. A legfontosabb termék ehhez egy széles spektrumú (SPF 50-es) UV-védelmet nyújtó fényvédő krém, amely a napi rutinunkba beépítve hosszú távon az anti-agingben is hű társunkká válhat.

A bőr nem felejt

Dr. Asztalos Gabriella bőrgyógyász is felhívja rá a figyelmet: az életkor előrehaladtával a bőrt ért UV-sugárzás, illetve az általa kiváltott biológiai hatás összegződik. A napimádók nemcsak ráncosabb és rugalmatlanabb bőrrel fizetnek a korábbi barna bőrért, hanem megnő a bőrdaganatok kialakulásának kockázata is.

A napsütés akár hiperpigmentációt is okozhat, amelynek oka a napfény hatására történő túlzott melanintermelés. Az így keletkezett szeplők és májfoltok örökké velünk maradnak, csak halványítani tudjuk őket.

A rosaceával küzdőknek is érdemes fokozottan figyelnie, ha napra mennek, hiszen az értágulattal járó betegséget az erős napsütés ronthatja, és fájdalmas pirosodást okozhat.

Minél nagyobb a faktorszám, annál jobb

A fenti tüneteket megelőzhetjük, ha kifejezetten széles spektrumú (SPF 50-es) UV-védelmet nyújtó készítményeket használunk. Minél magasabb faktorszámú egy készítmény, annál hosszabb ideig véd a káros sugarak ellen, így amikor csak rövidebb ideig tartózkodunk a napon, elegendő egyszer alkalmazni őket a reggeli rutin során.

Természetesen, ha sokat vagyunk a szabadban vagy strandolunk, akkor alapszabály, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között menjünk árnyékba, a fényvédőt pedig 2 óránként, valamint minden vízbemerülés után kenjük újra. A legjobb védelmet nyújtó termékeken keressük az SPF50+ feliratot, ezek képesek a káros sugarak több mint 97 százalékát kiszűrni.

@kremmania Új drogériás kedvenc fényvédő normál és száraz bőrre ☀️ #krémmánia #skintok #tudatosbőrápolás #fényvédelem #fényvédő #hydramaxcsunscreen #heliad ♬ Dance tune / tropical house which suits summer(200112)

Figyeljünk a kétujjas szabályra!

Ha beszereztük a számunkra legjobb terméket, a felvitelnél ügyeljünk arra, hogy a fényvédő legyen az arcápolási rutinunk utolsó lépése, hiszen, ha plusz réteget helyezünk fel rá, az csökkentheti a hatásfokát. A szakértő szerint

a megfelelő mennyiségű fényvédő 2 mg/cm2,

aminek kiméréséhez csak húzzunk egy-egy krémcsíkot mutató és középső ujjaink belső felére, majd vigyük fel az arcbőrre és a nyakunkra.

Dr. Asztalos Gabriella hangsúlyozta, hogy a fényvédő és a smink felvitele között érdemes 10 percet várni, hogy a krém egyenletesen eloszolhasson az arcon és megfelelően felszívódjon, mielőtt egy újabb terméket vinnénk fel rá.