Krémmánia magazin

Hamarosan ráguglizhatunk, ha gyanúsnak találjuk anyajegyünket

Anyajegyszűrés online? Érdekes irányba fejlődik tovább a Google Lens, a képalapú keresések királya ugyanis hamarosan a gyanús bőrelváltozások esetén is segíthet, van-e okunk aggodalomra – addig pedig itt van nekünk egy hazai alkalmazás, az AIPDerm.

A Google blogjában megjelent cikk szerint a Lens applikáció abban is segítségünkre lehet, hogy ha gyanús bőrelváltozásunk van, lefotózzuk azt, és a képet összevessük a kereső által kiadott eredményekkel. A Google keresővel összekötött Lens eddig is alkalmas volt rá, hogy bármit beazonosítsunk, amit lefotózunk vele: ételt, ruhát, kozmetikumot. És ezentúl bőrproblémát is.

Az eredmények persze csak tájékoztató jellegűek, senki ne próbáljon meg az alapján komplett diagnózist felállítani, ám arra jó lehet, hogy megerősítse az elhatározást és szakorvoshoz forduljunk. Plusz opció, hogy a Google által kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú Bard chatbottal folytatott beszélgetésbe is beilleszthetjük a képeket, amik elemzésébe szintén a Lens fog segítséget nyújtani.

A rendszer gyengeségét a sötétebb bőrön tapasztalható bőrelváltozások, bőrproblémák megfelelően pontos azonosítása jelenti, ezek esetén ugyanis kevés az elérhető képadatbázis. A Google állítólag dolgozik a helyzet megoldásán. Az alkalmazás új funkcióját Amerikában már bevezették, és hamarosan várható, hogy nálunk is elérhető lesz.

Amíg a Google elkészül, itt van az AIPDerm

Addig is, ha hasonló, online bőrdiagnosztikai alkalmazásra vágyunk, érdemes lehet kipróbálni a Semmelweis Egyetem múlt évben bevezetett alkalmazását, ami bőrbetegségek tucatjait igyekszik azonosítani a beküldött fotók alapján. Ráadásul a diagnózist nem mi, hanem szakavatott szemek állítják fel.

Fotó: AIPDerm

A mesterséges intelligencia alapú AIPDerm használata regisztrációhoz kötött és fizetős, ám a szolgáltatás ára így is jócskán elmarad egy magán szakorvosi vizsgálat költségétől. “Fotózza le bőrgyógyászati problémáját, majd a mesterséges intelligencia elvégzi az ,,elődiagnosztizálást”, a szakorvos pedig pár napon belül megadja a végső diagnózist és a javasolt kezelést” – írja az oldaluk, mely szerint 1-3 napon belül kapunk szakorvosi véleményt válaszul. A rendszer a bőrárnyalatok teljes skáláját képes kezelni, a bőrszín így nem befolyásolja a MI diagnosztikai képességét.