Krémmánia magazin

Így válassz sminkecsetet, hogy ne felesleges darabokkal pakold tele a neszesszert

Amikor sminkelésről beszélünk, általában a legtöbb szó magukról a sminktermékekről esik, holott egy jó alapozó vagy szemhéjpúder korántsem elég ahhoz, hogy tökéletes sminket alkossunk. Az sem mindegy, milyen eszközzel és milyen technikával igyekszünk felvinni a különböző textúrákat és árnyalatokat orcánkra. A sminkecsetek világában pedig nagyon könnyű eltévedni, ezért mutatjuk most be a legfontosabb tudnivalókat és fortélyokat. Azt, hogy mikor milyen ecsethez nyúljunk, és milyen technikával használjuk azokat, a lehető legszebb sminkek elkészítéséhez. Az összeállításban Károlyfi Edit, az AVON Szépségszakértője volt segítségünkre.

Az első és legfontosabb: ne ragaszkodjunk a szabályokhoz, kísérletezzünk és a számunkra legalkalmasabb és leginkább kézre álló technikákat és ecseteket keressük. „Vannak alapvető irányvonalak, de érdemes mindenkinek kitapasztalnia, hogy melyik ecset mire válik be, mikor melyikkel tudunk legszebben dolgozni. Ugyanakkor bármilyen ecsetre is esik a választásunk, minden esetében érvényes az az aranyszabály, miszerint minél inkább a szőréhez közel fogjuk a nyelét, annál intenzívebb lesz az eredmény, minél távolabb fogjuk, annál finomabb, lágyabb hatást érhetünk el a színek felvitelekor” – meséli Károlyfi Edit.

Sminkecset alapozóhoz

Alapozónk felvitelére sok lehetőségünk van. Vannak, akik kézzel szeretik felvinni, vannak, akik sminkszivacsot használnak, de számos különböző alapozóecset közül is választhatunk. A lapos alapozó, úgynevezett “cica nyelv” ecset – amely formájáról kapta a nevét – egyaránt jól használható folyékony és krémes alapozók felviteléhez. Előnye, hogy viszonylag pici a felülete, így a kisebb hajlatokba, az orrtőbe és a szem alatti területre is egyenletesen tudjuk felvinni vele az anyagot. Hátránya lehet azonban, hogy nem megfelelő technikával használva, csíkos eredményt érhetünk el. Ennek elkerülése végett fontos, hogy ne csak “kenegessük” vele az alapozót, korrektort bőrünkön, hanem lapos felületével dolgozzuk azt a bőrbe, lapogassuk, nyomogassuk bele. Az alapozás mindig akkor lesz szép, egyenletes és tartós, ha az anyagot alaposan bedolgozzuk a bőrbe, nem csak annak felületére visszük fel.

Szintén jól működnek alapozáshoz és más krémes állagú termékek, például bronzosítók, pirosítók felviteléhez az egyenesen vágott, lapos sminkecsetek. Ezek használatakor is fontos, hogy mozdulataink befelé irányuljanak, arra gondoljunk, hogy az anyagot a bőrbe akarjuk dolgozni. Végezzünk pici paskoló, ütögető mozdulatokat az anyagok felviteléhez, így nagyon szép, egyenletes és tartós fedést érhetünk el. Hátránya, hogy a kisebb területekhez nehezen tudunk vele odaférni, amely foltokat eredményezhet. Ezek elkerüléséhez nagyszerű segítség lehet egy kisebb, tömöttebb, ducibb szemfestékecset, amely segítségével a legapróbb zugokba is könnyen felvihetjük és eldolgozhatjuk alapozónkat.

Ha igazán természetes és lehelet vékony alapozást szeretnénk, akkor ehhez egy folyékony alapozót és egy kúpos ecsetet érdemes használnunk, amellyel nagyon finom, természetes, mégis egyenletes fedést érhetünk el, ha körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bőrünkbe az alapozót.

Sminkecset kontúrhoz

A kontúrozáshoz használható ecsetek egyenesen vagy ferdén vágottak, és többnyire nagyon tömöttek, sűrűek. Ezekkel remekül felvihető egy krémesállagú kontúrszín vagy pirosító is. Figyeljünk rá, hogy fokozatosan vigyük fel a kontúrozó és pirosító termékeket, kisebb felületen, majd ezt követően szépen, alaposan dolgozzuk el.

Sminkecset bronzosítóhoz

A természetes hatású, por állagú termékkel végzett bronzosításhoz ferdén vágott, picit gömbölyűbb, lazább ecsetet, például egy ferde pirosítóecsetet érdemes használnunk, hiszen ezzel nagyon szép, természetes, napbarnított hatást érhetünk el. Felvitelkor fordítsuk “oldalára” az ecsetet, így keskenyebb felületével kisebb területre tudjuk felvinni az anyagot. Kezdjük a fül irányából, majd haladjunk befelé az orca irányába, végül fordítsuk át az ecsetet, hogy a szélesebb felülettel szépen eldolgozhassuk a felvitt bronzosítót, egészen a hajtőig. Ami az ecseten marad, nyugodtan vigyük fel az orrnyeregre, a homlokra, valamint a hajtő vonalába.

Sminkecset pirosítóhoz

Por állagú pirosításhoz szintén megfelelő lehet a kúpos ecset, amellyel finoman felvihetjük a pirosítót az orcákra, majd eldolgozhatjuk a fülek és a halánték irányába. Amennyiben bronzosítót is használunk, fontos, hogy jól összedolgozzuk a két árnyalatot, így képezve finom, természetes hatású átmenetet.

Sminkecset highlighterhez

Por állagú highlighter felviteléhez a legalkalmasabb egy legyező ecset használata, amellyel szépen kiemelhetjük arccsontunk élét. Finom, puha és szellős sörtéinek köszönhetően pedig arra is tökéletes lehet, hogy az esetlegesen lepergő szemfestéket elkenődés nélkül, egy mozdulattal leseperjük vele bőrünkről.

Sminkecset púderhez

Púderezéshez egy nagy és kerek púderecset vagy egy kabuki ecset lehet a legmegfelelőbb. Fontos, hogy púderezéskor ne essünk túlzásba, annyit vigyünk fel, amennyit a smink stílusa és a bőr kifényesedése feltétlenül megkíván. Mártsuk bele ecsetünket a púderbe, ütögessük le a rátapadt felesleget, majd lágy mozdulatokkal szintén ütögető mozdulatokkal vigyük fel bőrünk fényesedésre hajlamos területeire.

Sminkecset szemfestékhez

Tusvonal vagy szemkontúr precíz megrajzolásához egy kétvégű ferde sminkecsetre van szükségünk, melynek egyik fele vékony, hegyes, mint egy tus hegye, másik fele pedig ferdén vágott, lapos kialakítású. Ezek az ecsetek tégelyes tus vagy géles ceruza felvitelére is tökéletesen alkalmasak és nagy segítséget nyújtanak a vonalas sminkek alkotásakor is.

Klasszikus, satíros sminkekhez szükségünk lehet egy kis laposecsetre vagy szivacsos applikátorra a szemhéjpúderek felviteléhez, valamint egy ducibb, tömöttebb, de pici fejű ecsetre a satírozáshoz. Azokon a területeken, ahol gazdagon, intenzívebben szeretnénk látni a színeket, használjuk az ecset lapos vagy szivacsos felét és azzal dolgozzuk az előzetesen felvitt szemhéjbázisba vagy korrektorba a szemhéjfestékeket. A szélek és átmenetek satírozásához pedig használjuk az ecset ducibb, tömöttebb végét.

Sminkecset szemöldöktermékhez

Szemöldökfestéshez nagy segítség lehet egy szemöldökfésű és egy szemöldökecset. A fésűvel/kefével irányba fésülhetjük a szálakat, az ecsettel pedig kiegészíthetjük az esetleges szőrhiányt. A szemöldök megrajzolásánál kerüljük az egybefüggő nagy vonalakat, ehelyett inkább sok pici, a szőrszálakhoz hasonlító vonallal egészítsük ki a hiányos területeket.

Sminkecset ajaktermékhez

Sminkünk utolsó lépésének, az ajakfestésnek nélkülözhetetlen eleme egy rúzsecset, amely segítségével sokkal precízebben és egyenletesebben tudjuk felvinni rúzsunkat, mint ecset nélkül. Ajkunk szélénél fordítsuk az ecsetet a keskeny oldalára, hogy a lehető legprecízebben dolgozhassunk, ajkunk kitöltésénél pedig használhatjuk az ecset teljes felületét.