Krémmánia magazin

Így hatnak bőrödre a peptidek

A hatóanyagfókuszú kozmetikumok korát éljük, a peptidek fontosságáról azonban mégis kevés szó esik. Jótékony hatásukat az orvostudomány is évtizedek óta alkalmazza, hisz ezek között a rendkívül hatásos molekulák között találunk gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatásúakat, és ami a bőrápolásban különösen izgalmas, anti-aging vagy akár botox hatásúakat is.

Fotó: Getty Images

Mivel molekulatömegük jelentősen kisebb mint a fehérjéké, könnyebben bejutnak a bőrbe. Alkalmazásuk és hatásuk különböző, szérumokban éppúgy megtalálhatók, mint arckrémekben. Asztalos Gabriella, a Helia-D bőrgyógyász szakértője volt segítségünkre abban, hogy összefoglaljuk nektek, mit érdemes tudni a peptidekről.

Mik azok a peptidek?

A peptidek természetes módon is megtalálhatók a bőrünkben, a kozmetikai peptidek pedig általában ezeket utánozzák le és fejtik ki jótékony hatásukat. Olyan aminosavláncokról, vagyis fehérjetöredékekről van szó, amelyek kettő vagy több aminosav összekapcsolódásából jönnek létre. Ezek a láncok lehetnek lineárisak vagy hajlítottak, alakjuk és hosszuk pedig meghatározza funkciójukat.

Sejt kommunikáló anyagok, amik a sejtjeinket kollagén termelésre ösztönzik: a bőrünk öregedésének egyik oka, hogy idősebb korban a kollagén lebomlás intenzívebbé válik, míg a kollagén termelés lassul. A kollagén lebomlásával a bőrben olyan „jelző” peptidek keletkeznek, amik a sejtekkel tudatják, hogy kollagén bomlott le, termeljenek újat helyette. A bőrünkre peptideket kenve „becsaphatjuk” a bőrünket, ami így azt fogja hinni, hogy kollagén bomlott le, és újat kell termelnie.

Milyen hatásuk van a peptideknek a bőrápolásban?

Az orvostudomány évtizedek óta ismeri a vivő-peptidek gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatását, de a kozmetikában csak nemrég kezdték használni a különböző hatású aminosavláncokat. „Vannak köztük olyanok, amelyek izomlazító hatásúak, így sikerrel veszik fel a harcot a mimikai ráncokkal, vagy éppen a pigmentfoltok halványításában eredményesek. Mások a kollagéntermelést serkentik, illetve antioxidáns hatásúak.” – mondja Asztalos Gabriella.

A peptidek képesek rezet juttatni a bőrbe: a peptidhez rézt csatolva copper-peptidet kapunk. A kutatások szerint ennek az anyagnak több előnyös tulajdonsága is lehet a bőrre: segíti a sebgyógyulást, ösztönzi a kollagén termelést és antioxidáns hatású.

Hogyan használjuk a peptideket az arcápolási rutinban?

A peptideket viszonylag egyszerű használni és más hatóanyagokkal is jól kombinálhatóak. Számos krém és szérum tartalmaz különböző hatású peptideket, így akár a reggeli és az esti rutinunk részévé is tehetjük őket. „Egyedül az erős savakkal való együttes használata okozhat néhány embernél bőrirritációt, ezért arra érdemes figyelni, hogy a legerősebb hámlasztókat és C-Vitamin-készítményeket ne a peptidekkel együtt használjunk” – tanácsolja a szakértő.

Minél korábban kezdünk peptides kozmetikumot használni, annál hatásosabb

Asztalos Gabriella szerint peptides készítményt már a húszas éveinkben is használhatunk, harmincas éveink végétől pedig különösen érdemes kiegészíteni velük arcápolási rutinunkat, hogy bőrünk minél tovább megőrizhesse rugalmasságát és feszességét. Sokan szérum formájában alkalmazzák őket, de az arckrémek összetevőjeként is látványosan segítheti arcbőrünk frissességének megőrzését. Minden csak attól függ, milyen mennyiségben tartalmazza a készítmény az adott hatóanyagot.