Krémmánia magazin

5 összetevő, amire télen nagy szüksége van bőrünknek

A mínuszok beköszöntével extra terhelésnek van kitéve bőrünk, hisz a kinti-benti hőmérséklet közti jelentős különbségek, a központi fűtés, a hűvös szél mind próbára teszi tűrőképességét. Összegyűjtöttünk ezért öt aktív hatóanyagot, melyek a téli arcápolási rutin sarokkövei lehetnek. Igazoltan jótékony hatással vannak a bőrre éven át, ám ilyenkor egy picit még jobb, ha többet adunk belőlük arcbőrünknek.

A külső környezeti hatások miatt a bőrbarrier gyengülhet, és ennek jeleként a bőr szárazabbá, érzékenyebbé válhat, kipirosodhat. Extrém esetben száraz foltok, ekcémás tünetek is jelentkezhetnek rajta.

Hialuronsav

A megfelelő hidratálás nem véletlenül alapvetés télen és nyáron egyaránt. Hidratáló arckrémünk mellett érdemes plusz hialuronsavas arcápolókat is bevezetni a reggeli és/vagy esti rutinunkba. Lehet ez szérum, mist, toner, vagy akár mindegyik. Fő, hogy biztosítsa azt a plusz hidratálást, amire szüksége van a bőrünknek. A hialuronsav fő feladata a víz megtartása, egyedi molekulaszerkezetének köszönhetően súlyának akár ezerszeresét is képes megkötni vízből. Segít megakadályozni a nedvességvesztést, így a bőr sokkal hidratáltabbnak, rugalmasabbnak fog látszódni és érződni.

Ceramidok

A ceramidok az egyik legfontosabb szerepet töltik be a bőr puhaságának és hidratáltságának megőrzésében, így nem véletlen, hogy télen sokan keresik a megoldást arra, hogy pótolják bőrük felső rétegének ceramid tartalmát. A ceramidok a bőrben természetesen is megtalálható zsírmolekulák, azaz lipidek, amelyek a bőr védelméről és nedvességtartalmának megőrzéséről gondoskodnak. A ceramidok csökkenő jelenlétét a hideg, száraz levegő, a meleg víz, a különféle szárító hatású kémiai anyagok és az öregedés is kiválthatja. Pótolhatjuk őket kozmetikai termékek használatával, illetve étrendkiegészítő formájában is kapható.

Niacinamid

A niacinamid, azaz B3 vitamin egy vízben oldódó vitaminféle, aminek számos igazoltan áldásos hatása van a bőr állapotára. Segít helyreállítani a bőr védőrétegét, csökkenteni a pigmentfoltok láthatóságát, az aknék ellen is hatásos, és öregedésgátló hatással is rendelkezik. Rendszeres használata fokozza a hidratálók tulajdonságait és ellenállóbbá teszi a bőrt a nedvességvesztéssel szemben. Számos arckrémben is megtaláljuk már kulcsösszetevőként, de szérumok közül is válogathatunk, amikkel érdemes kiegészíteni rutinunkat.

Arcápolók hűvős időre: FOREO SUPERCHARGED SERUM 2.0 – GEEK & GORGEOUS 101 HAPPIER BARRIER – LA ROCHE-POSAY EFFACLAR ULTRA KONCENTRÁLT SZÉRUM

AHA-savak

A kémiai hámlasztók rengeteget tehetnek bőrünk egészségéért és szépségéért, és attól, hogy savakról van szó, még egyáltalán nem kell félni tőlük. Közülük is most az AHA savakat emeljük ki, melyek közt a leggyakoribbak a glikolsav, a tejsav. Az AHA savak lényege, hogy a bőr legfelső rétegére vannak hámlasztó hatással, ezáltal simítják azt, felgyorsítják a sejtek életciklusát, javítják a bőrbarrier állapotát. Jóval kíméletesebbek a mint a bőrradírok, mégis látványos a hatásuk, ráadásul különböző koncentrációk közül választhatunk, így érzékeny bőrre is találhatunk megfelelőt. Minden bőrtípus számára előnyösek, hisz csökkentik a finom vonalak és a ráncok megjelenését, javítják a bőr feszességét, textúráját és színét, segítik a bőr hidratáltságának megőrzését és a pigmentfoltok ellen is hatásosak.

Retinoidok

Valószínűleg ezzel nem árulunk el újdonságot, de egy kis ismétlés sosem árt: a retinoidok (retinal, retinol és más A-vitamin származékok) bőrregeneráló és bőrfiatalító hatásúak. Serkentik a kollagéntermelést, gyorsítják a bőr legfelső rétegének megújulását – másként mint a kémiai hámlasztók. Antioxidáns összetevők, és segítik a bőr hidratáltságának megőrzését is, ugyanis serkentik bizonyos vízmegkötő anyagok és fehérjék termelődését a bőrben. Egy jó retinolos szérummal sokat tehetsz bőröd egészségéért, és ehhez nem kell a legerősebb koncentrációjút választani – pláne nem kezdésnek. Fontosabb, hogy rendszeresen használd, így pár hét múlva már látni fogod, milyen hatással van a bőrödre, és ha úgy érzed, még egy picit többre van szüksége, ráérsz akkor egy fokkal erősebb készítményre váltani.

EUCERIN HYALURON-FILLER ÉJSZAKAI BŐRMEGÚJÍTÓ PEELING ÉS SZÉRUM – KIEHL’S RETINOL FAST RELEASE WRINKLE-REDUCING NIGHT SERUM – L’OREAL PARIS REVITALIFT CLINICAL ANTI-UV FLUID SPF50+

+1

Fényvédő

Hoztunk egy ráadást is, nem összetevőt, hanem kozmetikumtípust, a fényvédőt. A retinolozás, a kémiai hámlasztó használata már önmagában igényli, hogy fényvédőt használj, ám szó sincs arról, hogy ha ezeket elhagyod, nem lesz rá szükséged. Bőröd nem csak nyáron kitett az UV-surgárzásnak, és annak minden bőrkárosító hatásának, de télen is. Mégis, ilyenkor gyakran megfeledkezünk róla. Számos fényvédős krém van már, ami ráadásul más, szuper aktív összetevőket is tartalmaz, nemcsak hidratál, de erősíti például a bőrbarriert, vagy segíti a pigmentfoltok halványítását. Télen egy SPF30-as értékű is elegendő, ám ha te már rendelkezel a számodra legideálisabb SPF50-es, nyárkompatibilis változattal, teljesen felesleges lecserélned, Olyan nincs, hogy túl sok a fényvédelme.