Krémmánia magazin

A bőrápolás nem sprint, inkább maraton – vezesd be a retinolt bőrápolási rutinodba (X)

Egy új kozmetikumot mindig érdemes átgondoltan bevezetni bőrápolási rutinba. Fontos, hogy lépésről-lépésre, türelemmel szoktasd bőrödet az új kozmetikumhoz, figyeld, hogyan reagál. Ha retinol használatán gondolkozol, a következőkre érdemes odafigyelni.

Retinol lépésről-lépésre

A retinol egy aktív hatóanyag, az A-vitamin egyik legismertebb származéka, melyet elsősorban a bőrre gyakorolt pozitív hatásáról ismerünk. Feszesít, segít felvenni a harcot a ráncokkal és finom vonalakkal. Stimulálja a bőr regenerációs folyamatait, csökkenti a pórusok láthatóságát, kiegyenlíti a bőr színét és redukálja a pattanásokat, elszíneződéseket.

Ha csak most ismerkedsz ezzel a hatóanyaggal, válassz gyengédebb formulát, mint például az Annabelle Minerals 0,3% retinol tartalmú REPAIR JUICE szérumát. Gyengéd, selymes textúrájú és nyugtató hatású. Minden típusú bőrön alkalmazható.

A szérumban a retinol mellett további olyan jótékony hatású összetevőket találsz, mint az orchidea őssejtek, öko havasi gyopár kivonat, lucerna kivonat, squalane, PHA (glükonolakton) és sárgarépa macerátum.

Retinol bevezetése esetén fokozatosan szoktasd hozzá a bőrödet az új hatóanyaghoz. Íme néhány hasznos tipp, mielőtt belekezdesz ebbe a kalandba:

  1. Esténként használd. A retinol érzékeny a fényre, ezért célszerű az esti rutin alkalmával használni. Mivel a retinol segíti a bőr felső rétegének megújulását, fontos, hogy a bőr védelmére még jobban figyeljünk, aminek része, hogy reggel magas faktorszámú fényvédőt használjunk.
  2. Kezdésként hetente két alkalommal használd, figyeld meg, hogyan reagál a bőröd. Ha úgy látod, nincs bőrérzékenység, fokozatosan gyakoribbá teheted használatát, akár 1-2 naponta és alkalmazhatod.
  3. Fontos megjegyezni, hogy a retinol esetén érdemes figyelni arra is, milyen más aktív hatóanyagokkal használod egy rutinban. Kémiai hámlasztókkal (AHA, BHA és PHA savakkal) például érdemes óvatos lenni. A retinol és a kémiai hámlasztók ugyanis egyaránt a bőr természetes megújulási folyamatát gyorsítják fel egy picit. És bár más módon teszik ezt, végeredményül mégis érzékenyebbé válhat a bőr, ha egy rutin alkalmával használod mindkét hatóanyagot – pláne ha erősebb koncentrációjúak és/vagy rendszeresen használod így őket.
  4. A retinol szérumot mindig teljesen száraz bőrre vidd fel, így elkerülheted az irritációt. Várd meg, míg teljesen felszívódik, és ne feledkezz meg utána a hidratáló krém használatáról sem.

Ne feledd!

Jobb, ha türelmes vagy és a retinol bevezetésére szánsz pár hetet. Számíts rá, hogy látványos eredményt csak 1-2 hónap használat után veszel észre. Ez azonban ne tántorítson el, az odafigyelést és rendszerességet meghálálja a bőröd.