Krémmánia magazin

Néhány retinolos szérum lekerülhet hamarosan a polcokról

Már a módosítás tervezete is elkészült arról, hogy az EU csökkenteni fogja a kozmetikumokban található retinol mennyiségét. Arcápolók esetén 0,3%-os retinol (származékok esetén annak megfeleltethető) szinten húznák meg a határt, míg testápolók esetén ez 0,05% lenne.

Fotó: Getty Images

Az EU hivatalos tanácsadó szerve, a Fogyasztóvédelmi Tudományos Bizottság (Scientific Committee on Consumer Safety, SCCS) adott közre egy anyagot, egész pontosan az A-vitaminról szóló korábbi, SCCS/1576/16 számú vélemény felülvizsgálatát. Ennek oka az élelmiszerek és étrendkiegészítők fogyasztásával van összefüggésben.

Úgy látják ugyanis, hogy az ezeken keresztül bevitt A-vitamin mennyisége az EU lakosságának 5%-a esetén már meghaladja a felső határétéket. És bár a kozmetikumokon keresztüli expozíció jóval kevesebb mint az elfogyasztott élelmiszerek és étrendkiegészítők esetén a szervezetbe kerülő mennyiség, mégis valószínűsítik, hogy ez is hozzájárul a teljes mennyiséghez, ami így összességében már aggodalomra adhat okot, főként a legveszélyeztetettebb csoport esetén.

Mint írják, normál étrend esetén a szervezet hozzájut elegendő A-vitaminhoz, amiből következtethetünk rá, hogy az étrendkiegészítőkkel és más módon bevitt A-vitamin már egy felesleges többletet eredményezhet. Mint a Házipatika írja: “az A-vitamin túladagolása ritka, főleg vitaminkészítmények nem előírásszerű szedésénél lép fel. Az ilyenkor jelentkező tünetek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak.”

Dr. Dray azért felhívja rá a figyelmet, lehet a dologban egy pici túlaggódás is, a kozmetikumokból a szervezetbe felszívódó mennyiség ugyanis kétségtelenül nagyon elenyésző.

Retinol alatt a felülvizsgálati anyag a retinoidok három típusát érti:

  1. a retinolt,
  2. a retinyl acetate-ot és
  3. a retinyl palmitate-ot.

Vagyis a szigorítást ezekre az összetevőkre vonatkozóan javasolják. A javaslat a változtatást két lépcsőben vezetné be és

  • testápolók esetén 0,05%-os maximális koncentrációt írnának elő
  • kéz- és arckrémek, illetve más bőrön maradó és lemosható kozmetikumok (ide értve a fényvédőket, szemkrémeket, samponokat, szappanokat is) esetén pedig 0,3%-ot.

A márkák számára még bőven van idő az átállásra:

  • 18 hónap az előírásoknak megfelelő termék forgalomba hozataláig (2025 második negyedéve).
  • 36 hónap a nem megfelelő termék forgalomból való kivonására (2026 negyedik negyedéve).

Ezek a dátumok azonban már most látszik, hogy csúszni fognak. A korábbi hírek szerint ugyanis 2023 év végén hozták volna meg a döntést róla, és onnan számítva ketyegett volna az óra is. Ám a tervezet egyelőre még mindig csak tervezet, ami plusz hónapokkal tolja ki ezeket a dátumokat.