Krémmánia magazin

A baljóslatú jövőt most szó szerint a bőrünkön érezhetjük

Semmivel sem összehasonlítható illat, egyedi összetevők, különleges illatjegyek, amik kihozzák a viselőjük személyiségét – egy új parfüm bevezetése kapcsán ezek a leírások biztosan megjelennek. Az Eau de Parfum 2050 azonban más. Az összetevőknél és illatjegyeknél itt ugyanis fontosabbak azok az alapanyagok, amik nem kerültek a termékbe: ezek pedig azok a természetes növényi összetevők, amik a legkedveltebb illatok alapjaként szolgálnak. Amik, ha a globális felmelegedés és túlfogyasztás ilyen ütemben folytatódik, 2050-re teljesen eltűnhetnek a földről. A Eau de Parfum 2050 így tényleg azt mutatja meg, milyen a klímaváltozás hatását a saját bőrünkön érezni.

A parfümökről talán az egész világon kevesen tudnak annyit, mint Zólyomi Zsolt, Magyarország legismertebb parfümőre és illatszakértője, aki Versailles-ban elvégezte a parfümkészítés világhírű francia mesterkurzusát, az ISIPCA Fragrance Academyt. Azóta személyre szólóan, a megrendelő bőrére komponált haute couture parfümöket alkot, valamint nemzetközi megbízásokra készít parfümkreációkat.

Veszélyeztetett illatjegyek

Most pedig a Douglas csapatával közösen arra hívja fel a figyelmet a márka Eau de Parfum 2050 limited edition illatával, hogy a biodiverzitás csökkenése és az éghajlatváltozás miatt rohamos mértékben kipusztuló növényfajok mennyire fontos szerepet játszanak a szépségiparban, ezen belül pedig a parfümkészítésben is. Az olyan növények ugyanis minta a vanília, bors, magnólia, orchidea, rózsafa, cédrus jelenleg a legkedveltebb parfümmárkák alap illatjegyeiként szolgálnak, de elképzelhető, hogy hamarosan már egyáltalán nem lesznek megtalálhatók a természetben.

“Fontos tudni, hogy egy parfüm összetétele iszonyúan komplex, több száz alkotóelemből is állhat, melyeknek egyre csekélyebb részét lehet földünkön természetes forrásból megszerezni. A parfümökhöz használt alapanyagok termesztése kicsit hasonlít a bortermeléshez. A természet évről évre változik így a termelők igyekeznek jó előre tervezni, minél pontosabban meghatározni, hogyan tudják biztosítani az adott termékekhez nagy mennyiségben és kiváló minőségben szükséges alapanyagokat. Ha ez a tervezés olyan nehezítő tényezőkkel találkozik, mint az ellátási, környezeti vagy akár társadalmi problémák (pl. háborúk), akkor a parfümkészítők felfedező módba kapcsolnak és nem ritkán akár egy teljes kontinenssel elmozdítják a termelés központját. De egy ilyen földrajzi elmozgatás hosszútávú elköteleződés és nagyon alapos fenntarthatósági célokat szem előtt tartó tudatosságot igényel” – meséli Zólyomi Zsolt.

“A fenntarthatóság egyébként hihetetlenül fontossá vált az én szakterületemen is, az idén Genfben megrendezésre kerülő World Perfumery Congress témáinak nagy része ezt a problémát járja körbe, tehát elmondható, hogy a parfümgyártás igencsak komolyan foglalkozik a bolygó megóvásával.”

Mesterséges illatanyagok és fenntarthatóság

A szakember is megerősítette, hogy manapság a legtöbb parfüm már számos mesterséges illatanyagot is tartalmat. Ez egyrészt gazdasági megfontolás, másrészt hatékonysági okokat is figyelembe vesz: a szintetikus illatanyagok előállítása fenntarthatóbb, mint a virágok termesztése, amely sok vizet fogyaszt, vagy az olyan nyersanyagok importja, amelyek szállítása magas szén-dioxid-kibocsátással jár. Zólyomi szerint “fel kell készülnünk arra, hogy a klímaváltozás következtében egyre nehezebb lesz természetes forrásokból származó alapanyagokból dolgozni, és komoly összefogás, a fenntarthatóságot szem előtt tartó létezés szükséges ahhoz, hogy ez a mindennapi luxus, bőrünk illatosítása ne sérüljön. Én pozitív vagyok, biológusként hiszek a tudományban és az innovációban, hogy amennyire lehet, megóvjuk a természetes forrásokat, amellett, hogy a legizgalmasabb parfümkreációkat hozzuk létre.”

Ebben pedig a szépségipar minden kis és nagy szereplőjének óriási felelőssége van. Az Eau de Parfum 2050-el a Douglas vásárlói figyelmét szeretné ráirányítani a növénypusztulás problémájára, valamint arra, hogy ne csak általános fenntarthatósági kérdésekben, de a szépségápolás területén is próbáljanak meg tudatosak lenni.

Az Eau de Parfum 2050 legfontosabb adatai:
Alapillat: hiányzik
Szívillat: hiányzik
Fejillat: hiányzik

Az Eau de Parfum 2050 egy jövőbe mutató, unisex “illat”, amelynek különlegessége, hogy nem tartalmaz semmilyen, a természetben fellelhető növényi alapanyagot – így mindazok, akik a kipróbálják, az illatát nem fogják érezni, de a saját bőrükön tapasztalják meg a klímaváltozás jövőbeli hatását. A különleges kreáció csak limitált számban, a DOUGLAS online rendelései mellé adott, ingyenes minta formájában érhető el. Aki viszont részletesebben tájékozódna a kérdésben, és kíváncsi Zólyomi Zsolt véleményére a parfümkészítés jövőjéről, annak érdemes ellátogatni a dedikált weboldalra is.