Krémmánia magazin

IPL kisokos – Minden, amit tudni akartál a villanófényes technológiáról

Veled is előfordult már, hogy épp belebújtál a kedvenc nyári ruhádba, de rájössz, hogy nem borotváltad le a lábad? Ilyenkor rohansz a fürdőszobába, a kád szélére teszed a lábad, és gyorsan megszabadulsz a nem kívánt szőrszálaktól. Ez csak egy ötperces feladat, de gondoltad volna, hogy a nők átlagosan 72 napot (1728 órát) töltenek életükből kizárólag a lábuk borotválásával? Tehát ez az “5 perc” összességében jelentős időt vesz el. Ilyen helyzetekben jöhet jól az IPL technológia.

A FOREO készített egy összeállítást arról, mi az IPL és a lézer közötti különbség, valamint számos hasznos tudnivalót összeszedtek az IPL módszerrel és hatékonyságával kapcsolatban a bőr és szőrszálak színétől a használat javasolt gyakoriságáig.

Mi a különbség az IPL és a lézeres szőrtelenítés között?

Bár mindkét módszer egy fényforrást használ a szőrtüszőkben lévő melanin megcélzására, az IPL és a lézer nem ugyanaz. Az IPL az Intense Pulsed Light (intenzív impulzusfény) rövidítése. Széles spektrumú fényt bocsát ki, amely a bőr felszíne alatt aztán hőenergiává alakul, ami megszakítja a szőr növekedési ciklusát. A lézer ezzel szemben monokromatikus koherens fényforrást használ, csak egy szín hullámhosszúságon, egy irányban. Az IPL technológia a sötétebb bőrtónusok kivételével szinte minden bőrtónusra alkalmas, míg a lézer minden bőrtónusra alkalmas. Mindkét technológia hatékonyan működik a hosszú távú szőrtelenítéshez.

A bőr színe

Az IPL készüléket úgy alkották meg, hogy sokféle bőrtónuson jól működjön, a világos bőtrónustól kezdve a közepesen át egészen a sötétig (lásd az alábbi képen). Fontos azonban tudni, hogy ha a bőrtónusod sötétebb, mint az alábbi táblázatban látható 5. tónus, akkor nem szabad használni az IPL készüléket. Ennek oka, hogy mivel a nagyon sötét bőr több fényenergiát nyel el, a kezelés fájdalmat és akár károsodásokat, például égési sérüléseket, hólyagokat, elszíneződést vagy hegesedést okozhat, és ezzel a bőröd sérülését kockáztatod.

A szőrzet színe

A szőrszín tekintetében az IPL készülékek legjobban a természetes fekete vagy barna szőrszálakon működnek. A kezelés kevésbé hatékony világosabb szőrzet, például fehér, szürke, szőke vagy vörös színű szőrzet esetén. Bár a készülék ezeken a szőrszíneken is alkalmazható, az eredmények nem biztos, hogy olyan látványos lesz, mint a sötétebb színeken.

Mely testrészeket lehet és melyeket nem lehet IPL-terápiával kezelni?

Az IPL készülékek alkalmasak a testszőrzet és az orcák alatti női arcszőrzet kezelésére. Fontos azonban megemlíteni, hogy vannak olyan testrészek, amelyeken NEM szabad IPL készüléket alkalmazni. Ezek a területek közvetlenül a mellbimbókon, a nemi szerveken vagy a végbélnyílás körül találhatóak, hiszen ezeken a területeken sötétebb lehet a bőr színe és nagyobb a szőrzet sűrűsége – ezeken a területeken kellemetlenséget, fájdalmat vagy sérüléseket, például égési sérüléseket, elszíneződéseket vagy akár hegesedést okozhat egy IPL készülék használata.

Használható az IPL készülék érzékeny a bőrön vagy bőrproblémák esetén?

A már említett területeken kívül, amelyeken az IPL készülék nem használható hólyagokon, hegeken, sötétbarna vagy fekete foltokon, például anyajegyeken, vagy szemölcsökön. Pikkelysömör, vitiligo, ekcéma, akné, herpes simplex és egyéb aktív fertőzések vagy sebek megléte esetén sem szabad IPL kezelést végezni.

Férfiak is használhatják az IPL készüléket?

Természetesen! Az IPL készülékek férfiak és nők egyaránt használhatják, bár hatékonysága különböző tényezők, például a bőrszín, a szőrzet színe és a szőrtüsző vastagsága alapján eltérő lehet. Férfiak számára elsősorban a váll alatti területek kezelése ajánlott IPL-készülékkel, így a mellkason, a háton, a karokon, a hason és a lábakon. Az IPL kezelés a férfiak szakállán vagy arcszőrzetén egyenetlen eredményt hozhat.

Milyen gyakran használható az IPL, és mennyi idő elteltével hoz látható eredményt?

Az IPL készüléket a testszőrzet hosszú távú szőrtelenítésre alkották, és a kívánt eredmények eléréséhez körülbelül 12 hetes kezelésre van szükség, hetente egyszeri alkalmazás mellett. A kezdeti eredmények azonban már a kezelés első két hetében jelentkezhetnek.

FOREO Peach 2 IPL készülék

Az IPL kezelés után mennyi idő elteltével lehet biztonságosan napozni?

A kezelt területeket nem szabad kitenni a napnak. A kezelés után legalább 7 napot javasolt várni, mielőtt a kezelt bőrfelület közvetlen napfénnyel érintkezhet. A bőr az IPL kezelést követően különösen érzékeny lehet, és különösen hajlamos a leégésre. Naptej használata (SPF 30 vagy magasabb), vagy a kezelt terület megfelelő ruházattal való fedése ajánlott.