Krémmánia magazin

Antistressz pirulának álcázva árulják a vényköteles gyógyszert, ami szívelégtelenséget is okozhat

Az online világ veszélyeinek és a felelőtlen, mások egészségével játszadozó gátlástalanságnak  tökéletes megtestesítője a babakék pirula, amit lámpaláz ellen kezdett árulni a Hers. Az amerikai webshop, ami pár hónapja már online rendelhető antibébi tablettáival is nagy port kavart, most instabarátra dizájnolt nyugtatóval dílerkedik.

Igaz, a rendelés leadása után egy orvos lecsekkolja, ki is akarja a propranolol hatóanyaggal dolgozó gyógyszert megrendelni, némi e-mailes levelezgetés egy állítólagos orvossal távolról sem ér fel azzal, mintha szakorvoshoz fordulna az illető. Pláne, hogy a propranolol komoly, vényköteles gyógyszernek számít itthon is! A PROPRANOLOL Akadimpex 40 mg tabletta esetén (ami most kizárólag példaként áll itt, a fő, aktív hatóanyag tekintetében – a hers mindebből 20 mg-ot tartalmaz) például ezt írják:

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PROPRANOLOL AKADIMPEX 40mg TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Magas vérnyomás, koszorúér betegség okozta mellkasi fájdalom, szabálytalan szívműködés, migrénes fejfájások, remegés kezelésére, kiújuló szívroham kockázatának csökkentésére. A készítmény hatástanilag a béta blokkolók csoportjába tartozik.

Finoman szóval is, mindez túlmutat azon, hogy valaki izgul-e a munkahelyi prezi előtt vagy sem.

Ráadásul a Hers még azt is csak csillagocskák mögé rejtve, lábjegyzetben árulja el, “A béta-blokkolókat, mint például a Propranololt, orvosok írhatják elő szorongás kezelésére, az FDA(Food and Drug Administration = Élelmiszer- és gyógyszerügynökség) csak magas vérnyomás, angina (angina pectoris klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási elégtelensége vált ki) és bizonyos egyéb állapotok kezelésére esetén tartja jóváhagyott készítménynek. A propranololt jelenleg csak a hims (az anyacég) kínálja szorongás kezelésére.

Tehát, a hivatalos szervek teljesen más betegségek esetén javasolják a szedését, izgulásra, szorongásra nem. És mégis, mekkora mázli, hogy ez a cég elintézi, hogy gond nélkül beszerezhesse bárki.

Fotó: forhers.com

Úgyhogy lányok, bármit rendeltek online, óvatosan és körültekintően tegyétek, ezek a készítmények nem holmi szépségbogyók, amik vagy segítenek vagy nem (de legalább nem ártanak), hanem komoly gyógyszerek, annál is komolyan mellékhatásokkal. Csak épp néhány díler cukiskodó csomagolás mögé rejtette és megtalálta a legális módját, hogyan könnyítheti meg beszerzésüket.