Krémmánia magazin

A szezon butasága: terjed a #sunscreencontour a TikTokon

Ne, még csak ne is gondolj rá, hogy kipróbálod. A #sunscreencontour egy teljesen felesleges, értelmetlen, ráadásul potenciálisan bőrkárosító hype.

Fotók: TikTok

A hack lényege, hogy eltérő SPF számú fényvédőt viszel fel eltérő vastagságban az arcodra a kontúrozás szabályait alapul véve. Vagyis, ahová highlightert tennél, tehát világosítanál, ott vastagon kened magadra a magas faktorszámú fényvédőt, míg ahol bronzosítanál, pirosítanál, oda csak kisebb faktorszámú fényvédő megy (ha megy), vékonyabban. Így napozás során arcod eltérő mértékben fog barnulni és az így készült természetes arckontúrozásnak smink nélkül is örvendezhetsz.

@stopiteli I am convinced this works! #tutorial #contour #summer #lifehack #hack #beautyhack #snatched #tiktokwellness #hiddentalent ♬ original sound - Eli Withrow

Csakhogy: még mindig nagyon nagyon sokan vannak, akik nem, ritkán vagy nem kellő alapossággal használnak fényvédőt. Akik használnak, de nem kenik el megfelelően, nem viszik fel az elvi mennyiséget és/vagy napozás során is megfeledkeznek a rendszeres újrakenésről. Ilyen fényvédőzési szokások közé beereszteni a #sunscreencontour gondolatát, előbb okoz foltokban leégett arcbőrt, mint a napcsókolta szín trendesített változatát.

@jennihyatt39 Let's see if this #hacksoflife work#ComeDanceWithMe #fyp #ScreamItOut #Imoni #makeuptransformation #makeuplook #elfcosmetics #diybeauty ♬ original sound - Jenni

A fényvédő nem sminktermék. Egyetlen funkciója, hogy védje bőrünket az UV-sugárzástól, akkor miért pont ezzel szórakoznánk egy olyan sminklook kedvéért, amit egy random arcárnyalóval fél perc alatt felvihetünk magunkra bármikor?

@xlexi7 If u know u know😌 #trick #contour #tan #fyp #spf #sunscreen #makeuptricks #naturalmakeup ♬ She Knows - J. Cole

Arról nem is szólva, hogy az SPF érték arra utal, hogy mennyire véd elvileg a fényvédő az UVB sugaraktól, az adott készítmény hányszor tovább képes védelmet biztosítani a napégés ellen ahhoz képest, mintha nem használnánk fényvédőt egyáltalán. A hack tehát lehet, hogy működik, ha reggel felkenjük harci maszkunkat majd órákig aszaljuk magunkat a napon, de megéri, ha ezzel szabad utat engedünk a bőrkárosító, bőröregítő hatásoknak? Újrakenni ilyen precíz körültekintéssel nem tűnik életszerűnek, ha pedig nem az, esélyes, hogy az illető inkább passzolja a témát.

@therealjuliajolie #duet with @stopiteli sunscreen contouring your face?😱 what do you think? #beautyhacks #sunscreen #RaiseYourVoice #contouring #momsoftiktok ♬ original sound - Eli Withrow

Az Allure-nek egy, a témában megkérdezett szakértő felvetette a bőrvédelem szempontjából biztonságos önbarnítót, mint amivel szintén elérhetünk hasonló hatást. Végsősoron eltérő erősségű önbarnítókkal, vagy a megszokott készítmény eltérő mértékű használatával is előidézhetünk világosabb és sötétebb területeket a bőrünkön. És ha mázlink van, 4-6 óra várakozás után az derül majd ki, hogy szimmetrikusan, megfelelő mértékben vittük fel a készítményt és nem dalmatává önbarnítóztuk magunkat.