Krémmánia magazin

Az Olaplex-botrány margójára

Két hete robbant ki a botrány az Olaplex háza táján, mikor arról röppentek fel a hírek, hogy néhány vásárlójuk beperelte a kult hajápolási márkát, mivel úgy tapasztalták, készítményeik súlyos haj- és fejbőrkárosodást okoztak számukra. A TikTokon persze azonnal megjelentek a #deinfluencing videók, amik beleállva a közhangulatba, a készítmények negatív hatásait ecsetelték, vagy épp más termékeket ajnálottak helyettük. Két hét azonban sok idő az online térben, egy picit úgy tűnik kezdenek megnyugodni a kedélyek, és figyelmet kapnak azon posztok is, melyek releváns információkat adnak az ügyhöz kapcsolódóan. Ilyen Dr. Michelle Wong, azaz LabMuffin Instagram posztja is, amiben megpróbálta elmagyarázni, mi lehet a valódi probléma.

Mint írja, százféle különböző tényező állhat a dolgok hátterében, néhányat közülük azonban kifejezetten valószínűnek tart. Úgy vette észre, az elmúlt időszakban nem az Olaplex volt az egyetlen hajápoló márka, amelyet azzal vádoltak meg, hogy készítményeik rendszeres használata hajhulláshoz vezetett, holott az adott termék formuláját évek óta nem változtatták meg.

A hirtelen felbukkanó problémahalom okai közt lehetnek szerinte, hogy változtak a használati szokások: számtalan különféle hack terjedt és terjed arra vonatkozóan, hogy az egyes készítményeket miként is lehet még használni azon felül, ami azok dobozán fel van tüntetve. Ide tartozik például az, hogy mennyi ideig hagyjuk a hajon. Ha a javasolt 5-10-20 perces időtartam helyett egész éjszakára vagy legalábbis hosszú órákra dunsztba tesszük a hajunkat, nem biztos, hogy hosszú távon jót teszünk neki, egész egyszerűen azért, mert az adott készítményt nem arra találták ki, hogy ennyi ideig a hajon maradjon.

@abbeyyung #olaplex #olaplexlawsuit #olaplextreatment #olaplexno3 ♬ original sound - Abbey Yung

Hasonlóképp az is sokat változott, milyen okokból fordulhat elő hajhullás. 2020-ban belépett életünkbe a covid, ami nagyon sokaknál váltott ki hajhullást a gyógyulás utáni időszakban is, nem beszélve a stresszről, amit szintén emelt dózisban kapunk az elmúlt években.

Persze meg kell említeni azt is, hogy a hajkondicionálók összetevői közt (márkától függetlenül) előfordulhat olyan, ami egyeseknél irritálja a hajas fejbőrt – miként ez más kozmetikumokkal is megtörténhet a bőrápolásban is. Ilyen esetben, tekintettel az egyéni érzékenységre, természetesen javasolt azonnal abbahagyni az adott termék használatát.

LabMuffin úgy látja, bár sok helyütt olvashatjuk, hogy a túl sok hajkötést segítő készítmények törékennyé teszik a hajat, ezek az összetevők nem kellene, hogy annál több kötést képezzenek, mint amennyi eredetileg volt. Ellenben a formula kétségtelenül képes rá, hogy tovább maradjon nedves a haj, és ha a hajszálak nedvesek jóval sérülékenyebbek. A hajszálak több nedvességet szívnak magukba, a kutikula pikkelyek nem simulnak vissza, így roncsolódhatnak. Ha túl sokáig marad nedves a haj, valóban képes roncsolódni annak szerkezete, pláne ha alapból is igénybe vett. Emiatt átgondolandó, mennyi ideig tartjuk hajunkon ezeket a készítményeket, hisz bevonatot képeznek, amitől lassaban szárad a haj, és ha ez órákig tart, plusz a törölközőtől, kontyba kötéstől további súrlódás, dörzsölődés érheti, extrán károsodhat a hajszerkezet.

Vagyis, mielőtt hajápolót is vásárlunk, gondoljuk át, biztosan az adott típusúra van-e szüksége hajunknak, használatuknál pedig tartsuk be a leírásukban szereplő ajánlásokat és legyünk türelmesek. Sok évnyi hajkárosodást ne két hajmosással akarjunk rendbehozni, miként a bőrápolásban sincsenek csodák, úgy a hajunk esetén is jobb időt adni a készítményeknek.