Krémmánia magazin

A pro-aging az új anti-aging. De miről szól?

A pro-aging arra fókuszál, hogy támogassa a bőr természetes öregedését. Egy szemléletmódváltás, mely esetén a tudatos bőrápolás, az aktív összetevőket, célzott bőrápolókat tartalmazó arcápolási rutin fókuszban van.

Fotó: FOREO

Ahogy idősödünk, az öregedés jelei fokozatosan láthatóvá válnak bőrünkön, tudjuk, látjuk, tapasztaljuk. Az elmúlt évtizedekben a kozmetikai márkák újabb és újabb termékek kifejlesztésével versenyeztek, hogy megállítsák ezt a folyamatot. Hogy “megszüntessék az öregedést”, mintha ez lenne a legnagyobb büntetés, ami kiróhat ránk.. nos… az élet.

Szerencsére ez a szemlélet úgy tűnik, hogy lassan, de változik. Ennek jele, hogy az anti-aging felfogást egyre inkább felváltja a pro-aging irányzat, amely elfogadja az öregedés természetes folyamatait, és arra fókuszál, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésre álló időből.

A szépség ára

Az emberek már az ősidők óta próbálják megőrizni a fiatalságot. Kleopátra tejben fürdött, hogy bőre hosszabb ideig rugalmas maradjon, később pedig rengeteg veszélyes, sőt életveszélyes anyagot is bevetettek a szépség nevében – ólomvegyületek, réz, bogarak, szárított egérfőzet is került a kozmetikumokba. Mindezt azért, hogy hosszabb ideig megőrizhessük a fiatalos megjelenést, akár az egészség árán is.

Az új generációk azonban máshogy kezdtek tekinteni az öregedésre. A pro-aging arról szól, hogy fogadd el önmagad úgy, ahogy vagy, és élvezd az életet a korodtól függetlenül.

A pro-aging célja nem az, hogy fiatalabbnak látszódj, és húszévesnek nézz ki, amikor nem vagy az, hanem hogy jól érezd magad és életed minden pillanatában önmagad legjobb verziója legyél.

A pro-aging mozgalom tehát többről szól, mint bőrápolás; ez egy választható életmód. Arról szól, hogy fogadd el önmagad, szeresd a korod és élvezd mindazt, ami az öregedéssel jár. Ebbe beletartozik a ráncoktól kezdve az ősz hajon át minden.

Pro-aging és bőrápolás

A pro-aging nem azt jelenti, hogy mellőzzük a megfelelő bőrápolási rutint. Valójában a szépség-, és bőrápolási termékekben számos fontos és hatékony összetevő van – mint például a retinoidok, a Q10 koenzim, a hialuron sav, a peptidek, amelyek tényleg jót tesznek a bőrnek. Ez a felfogás magába foglalja a bőr non-invazív ápolására szolgáló eszközök alkalmazásának lehetőségét is: ilyen kezelések például a mikroárammal és LED-fénnyel történő arcápolás.

A pro-aging bőrápolás leginkább önmagad ápolása. Tehát nem csak arról szól, hogy hogyan nézel ki kívülről, hanem arról is, hogy hogyan érzed magad belülről.

Ha odafigyelsz önmagad ápolására, sokkal valószínűbb, hogy a teljes egészségedről is gondoskodsz – mely magában foglalja a mentális és érzelmi egészséget is.

Egy dolog biztos, ha gondoskodsz magadról, az a külsődön is megmutatkozik. Szóval, ha szeretnéd, hogy magával ragadjon a pro-aging filozófia, kezdj el törődni önmagaddal. Akár próbálj meg egészségesebb szokásokat felvenni és egészségesebb életmódra váltani. A legkönnyebb, ha kiegyensúlyozottan étkezel, mely nem csak az immunrendszeredet serkenti, hanem a bőröd egészségét is. Fedezd fel a wellness, az otthoni spa, a minőségi alvás, a meditáció jótékony hatásait… Mindez elengedhetetlen a testi és lelki egyensúly megteremtéséhez.

Felsorolunk néhány dolgot, amit tehetsz, ha a pro-aging mögé állsz:

  • Tanulj meg lassítani az életben
  • Figyelj oda az étrendre – olyan ételeket egyél, amelyek széppé varázsolják a bőrödet
  • Törődj a bőröddel
  • Mozogj
  • Aludj eleget

Az öregedést nem tudod megállítani… és miért is kellene? Fogadd el úgy az öregedést, mint egy jó dolgot, úgy, hogy próbáld kihozni belőle a legtöbbet. Próbálj ki új dolgokat, utazz, találkozz új emberekkel… Más szóval, éld teljesen az életed!