Krémmánia magazin

Van értelme a fényvédőknek a sminkcuccokban?

Alapozók esetén szinte már természetes, hogy 10-15, vagy akár még magasabb SPF értékű fényvédő összetevőket tartalmaznak, de nem ritkák az UV sugárzás elleni komponensek a pirosítókban, arcárnyalókban, sőt, a szemhéjpúderekben sem. A felsorolásból pedig a rúzsokat kihagyni szinte vétek, de ők egy külön kategória, lentebb még megemlékezünk róluk.

Kérdés azonban: A sminktermékek nyújtotta fényvédelem mennyit ér, ha egyáltalán ér valamit?

A helyzet az, hogy kizárólag rájuk bízni arcunk fényvédelmét botorság lenne, több okból is.

– Elsőként is azért, mert szinte kizárt, hogy bárki is olyan mennyiséget használjon belőlük, ami az elvi fényvédelemhez kell (tudjátok, 2 mg/cm2-nyi készítmény). Hogy ennyit felvigyetek mondjuk alapozóból, esetében is érvényes a fényvédőknél ismert szabály, 1/4 teáskanálnyi menjen belőle az arcra. Nos, alapozó legyen a talpán, ami ekkora mennyiségnél nem ad maszk hatást.

Illusztráció: Istockphoto

– A legtöbb sminkterméket (a primeren, alapozón, fixálón kívül) csak az arc egy-egy célzott területére használjuk, így már csak emiatt sem tudunk egységes fényvédelmet biztosítani bőrünknek a segítségükkel.

– Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a sminktermékek esetén elsősorban csak UVB fényvédelemről beszélhetünk, UVA-ról nem, vagy csak részlegesen. Széles spektrumú fényvédelmet várni egy sminkterméktől felesleges, de valójában ezt nem is ígérik. Ezt mutatja, hogy az SPF érték mellől hiányoznak a naptejes flakonokról ismert karikás UVA feliratok, de már maga az a tény, hogy csak SPF15 körüli UVB fényvédelem van bennük is mutatja, hogy az UVA védelmük biztosan nem sok: az SPF utal a PPD értékére is (ami az UVA védelem erősségét jelöli), ami akkor jó, ha legalább a PPD10-et eléri, vagyis, legalább SPF30-asnak kellene lennie a készítménynek, hogy ez teljesüljön.

Akkor semmi értelme a sminktermékek fényvédőjének?

Ezt így nem mondanánk. Inkább arról van szó, hogy az elvi szintű védelmet bízzuk egy megfelelő minőségű fényvédőre, a sminktermékek részéről pedig örüljünk, ha még dobnak ránk egy-két SPF faktorkányi védelmet pluszban.

Picikét más a helyzet a rúzsokkal és ajakbalzsamokkal. Mivel ajkaink bőre extrán ki van téve az UV-sugárzásnak, a védelmére is érdemes jobban odafigyelni, ebből a szempontból pedig lehet bármilyen szuper az arcra való fényvédőnk, szegény biztosan nem fog egyedül megbírkózni a feladattal. Még ha teszünk is kellő mennyiséget belőle ajkainkra, szinte biztos, hogy pár óra alatt egy része lekopik róla, ezért érdemes beszerezni egy magas SPF értékű ajakápolót (szerencsére már SPF50-est is könnyedén találni belőle) és rúzsból sem baj, ha magas az az SPF érték még akkor sem, ha tudjuk, hogy az UVA védelem még így is kérdéses.