Krémmánia magazin

Így állapíthatod meg, hogy a k-beauty fényvédőd valóban dél-koreai

Dr. Michelle Wong, azaz Lab Muffin egy igazán hasznos bejegyzést tett közzé arról, miként tudjuk ellenőrizni, hogy az általunk kiszemelt k-beauty fényvédő valóban olyan termék, amit a dél-koreai hatóságok is jóváhagytak. Posztja alapján mondjuk el, mire érdemes figyelni vásárláskor.

Mint írja, vannak olyan fényvédők, amiket bár dél-koreaiként pozicionálnak a nyugati országokban, mi több, gyártójuk is dél-koreai márka, az ázsiai ország által hatóságilag nem jóváhagyott termékről van szó.

Talán még emlékeztek a Purito botrányára, mikor kiderült, az itthon is legnépszerűbb fényvédők közt számon tartott SPF 50-es termékük a valóságban jóval alacsonyabb fényvédelemmel bírt. A hír nemcsak a márka irányába vetett bizalmat cincálta meg, de az is sokakban felmerült, mennyire tarthatjuk biztonságosnak a többi k-beauty márka fényvédőjét.

Ahogyan LabMuffin tanácsolja, azt kell ellenőrizni, hogy a csomagoláson feltüntették-e a “functional cosmetic” (기능성 화장품)  feliratot. Dél-Koreában ezt a jelölést olyan kozmetikumok kaphatják, amik a bőr világosításában, a ránctalanításban, a gyengéd barnításban segítenek, védelmet nyújtanak az UV-sugárzással szemben. A funkcionális kozmetikumoknak szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük mint a többi kozmetikumnak, más az engedélyezési eljárásuk is, a fentiek alapján pedig az anti-aging termékek, a bőrvilágosító termékek és a fényvédők tartoznak a szabályozás alá.

Fontos, hogy a “funkctional cosmetics” felirat fel legyen tüntetve a fényvédőn. – Forrás: instagram/labmuffinbeautyscience

A feliratot koreaiul keressük, a tubuson és a papírdobozos csomagoláson is rajta kell lennie:

A “funkctional cosmetic” felirat a tubuson és a papírcsomagoláson is megtalálható. – Forrás: instagram/labmuffinbeautyscience

Másodsorban érdemes ellenőrizni azt is, hogy a márka dél-koreai weboldalán megtalálható-e a termék, árulják-e azt a dél-koreai piacon. Ha nincs engedélye a dél-koreai hatóságoktól, hiába fogjuk keresni a fényvédőt.

A témában érdemes a lenti videót is megnézni. Odile Monod, a dél-koreai kozmetikumok szakértője (akire Lab Muffin is hivatkozott bejegyzésében) a Purito-botrány kirobbanása után készítette ezt a videót, melyben nemcsak kiválóan elmagyarázza, milyen a dél-koreai fényvédők gyártására vonatkozó engedélyezési eljárás, de azt is világossá teszi, hogyan találták meg a kiskaput a botrányban érintett gyártók, hogy piacra dobják fényvédőiket.