Krémmánia magazin

50 éves lett Kate Moss, a heroinsikk arca

Szinte hihetetlen, de Kate Moss 35 éve van a pályán, ami idő alatt elért már mindent, ami a modell szakmában lehetséges, szupermodell státuszát pedig a mai napig nem vonja kétségbe senki. Ma ünnepli 50. születésnapját, ez alkalomból pedig jöjjön egy beauty look válogatás karrierje kezdeti éveiből.

Fotó: David Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

Kate Moss karrierje 1988-ban indult, ekkor fedezte fel a Storm modellügynökség vezetője a New York-i reptéren. Mindössze 14 éves volt.

Yves Saint-Laurent divatbemutató, 1993 (Fotó: ARNAL/GARCIA/Gamma-Rapho via Getty Images)
Chanel (Fotó: Michel Arnaud/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Alacsonyabb és vékonyabb, törékenyebb alkatú volt mint az “igazi szupermodellek”, Cindy Crawford és társai, épp emiatt vált villámgyorsan világhírűvé. Tökéletesen megfelelt az új szépség- és divattrendeknek, amik valami egészen mást kerestek, mint az előző évek szépségideáljai.

Yves Saint Laurent divatemutató, 1993 (Fotó: Pool ARNAL/GARCIA/Gamma-Rapho via Getty Images)
Vivienne Westwood divatbemutató, 1993 (Fotó: Pool ARNAL/GARCIA/Gamma-Rapho via Getty Images)

A kilencvenes éveket leuraló heroinsikk arca lett, de ne feledjük, mindössze a 16-ot töltötte be 1990-ben, mikor a szupermodellekkel kezdték egy napon emlegetni. A divat világa közelebbről nézve nem csak a csillogásról szól, a drogok, a hajnalig tartó partik épp úgy jellemzik. A modelleknek pedig ott kell lenniük, jelen kell lenniük, láthatónak kell lenniük, mert elvárják a márkák, az ügynökségek. És miért is ne menne egy épp csak a tinédzser korból kinövő lány a luxus és csillogás felé, ha látszólag mindenki őt ünnepli?

Chloédivatbemutató, 1993 (Fotó: ARNAL/GARCIA/Gamma-Rapho via Getty Images)

A kétezres évek első pár éve mélyrepülés volt számára sok szempontból. Drogproblémái egészen nyilvánvalóvá váltak, a 2005-ös Daily Mirror címlapján megjelent fotója pedig kis híján a karrierjét is kettévágta.

Calvin Klein divatbemutató, 1992 (Fotó: George Chinsee/WWD/Penske Media via Getty Images)

Ezek a sötét évek azonban elmúltak. Nem cikkeznek vele kapcsolatban botrányokról, népszerűsége töretlen, a rivaldafényből pedig immár nemcsak neki, de 22 éves lányának, Lila Grace Moss-Hacknek is csurran cseppen.

Chanel divatbemutató, 1993 (Fotó: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)

A nevét viselő parfüm márka évek óta népszerű, nemrég pedig egy bőrápoló márkát is piacra dobott. A Rimmelnek jó 20 évig volt az arca, a sminkmárka még a 2005-ös botrányát követően sem bontotta fel vele a szerződést.

Anna Sui divatbemutató, 1992 (Fotó: Raoul/IMAGES/Getty Images)

Kate Moss igazi két lábon járól stílusikon, lazán kócos hajzuhataggal, füstös szemsminkkel a hétköznapokban, és megannyi módon stylingolva a kifutókon és a vörös szőnyegen.

Donna Karan divatbemutató, 1993 (Fotó: Raoul/IMAGES/Getty Images)