Krémmánia magazin

Így számolhatod ki, milyen gyakran érdemes hajat mosni

Mindegy, milyen hajápoló termékről van szó, az fix, hogy perdöntő lesz, mennyire zsírosítja a hajat, vagy épp mennyire lehet vele a hajmosást kitolni. Mert valahogy az sosem a megfelelő napra esik. Akkor sem, ha csak heti egyszer veselkedünk neki, akkor pedig pláne nem, ha kétnaponta programon van. Felmerül azonban a kérdés, alapvetően milyen gyakran kellene hajat mosnunk?

Fotó: Getty Images

A kérdésre a választ a Vouge is igyekezett megtalálni, akik szakértőkkel a hátuk mögött arra jutottak, a hajmosás gyakoriságát alapvetően két tényező befolyásolja: hajtípusunk (amit mi kiegészítenénk a fejbőrtípussal is) és életstílusunk. Vagyis egy, univerzális megoldás nincs. Ebből következik, hogy (e téren is) felesleges máshoz hasonlítgatni magunkat, inkább gondoljuk át, a fenti tényezők milyen csillagállást eredményeznek esetünkben, és eszerint alakítsuk ki egyedi rutinunkat.

Hajtípus és fejbőrtípus

A vékony szálú hajat könnyen lehet, hogy akár naponta, kétnaponta is meg kell mosni, hogy tartása legyen és a fejbőr olajossága ne tegye láthatóan elnehezültté a hajszálakat. Minél vastagabb, erősebb szálú a hajunk, annál inkább esélyes, hogy ritkább hajmosás is elegendő lesz.

A zsírosodás mértéke azonban szintén ide kapcsolódik, ez pedig már a fejbőrünk egészségével, állapotával, típusával függ össze. Hisz az olaj ott termelődik, ami alapvetően jó és szükséges dolog mind a fejbőr, mint a hajszálak számára. Probléma akkor lehet, ha ez túl intenzív vagy ellenkezőleg, a fejbőr kiszáradásra hajlamos. Minél könnyebben zsírosodik a haj, annál valószínűbb, hogy sűrűbb tisztítást igényel, míg ha normál-száraz a hajunk, elég lehet a heti egy alkalom is.

7 frizura tipp arra az esetre, ha nincs időd hajat mosni

Életstílusunk, napi szokásaink

Ugyanilyen mértékben hatással van hajunk tisztaságára az is, hol élünk, mit csinálunk napközben, milyen szokásaink határozzák meg a hétköznapokat. A nagyvárosok, belvárosok szennyezettebb levegője, a por mind rárakódik a hajunkra. Ha tömegközlekedünk, gyaloglunk (ami amúgy szuper), érezhetjük, hogy hamarabb piszkossá válik a hajunk és 2-3 naponta is érdemesnek látjuk megmosni. Ugyanígy a sportolások alkalmával az izzadás is befolyásolja hajunk tisztaságát, de az is, mikor, milyen sapkát viselünk, vagy épp mennyit bringázunk sisakkal a fejünkön.

Az egészséges életmódtól persze semmiképp se térjetek el a hajmosás ritkítása miatt. Elég, ha számításba veszitek, esetetekben milyen hatással lehet mindez a haj tisztaságára.