Krémmánia magazin

Ezek a leggyakoribb bőrápolási hibák – Te is elköveted őket?

A bőrápolás nem csupán a külső megjelenésről szól, hanem az egészség és a jó közérzet alapja is. Nem mindegy azonban, mit teszel bele és mit felejtesz ki a mindennapi rutinból. A nem megfelelő bőrápolás ugyanis pattanásokat, ráncokat, illetve bőrpirosságot okozhat. Íme, a bőrápolási hibák, amelyek negatív hatással lehetnek arcbőrödre. Listánk a Foreo szakértőinek segítségével készült.

Túlzásba viszed az arctisztítást

A túlzott tisztítás és a túlságosan agresszív arctisztítók alkalmazása a bőr kiszáradását okozhatják, a száraz bőr pedig érzékenyebb lehet az irritációra és a gyulladásra. Amikor a bőrbarrier megsérül és csökken a bőr védelmi mechanizmusa, könnyebben alakul ki dermatitis, illetve ekcéma. Hogy ezt elkerül, mosd meg az arcod naponta kétszer – reggel és este – és válassz a bőrtípusodnak megfelelő arctisztító terméket. Finom, körkörös mozdulatokkal távolítsd el a szennyeződéseket, az olajat és a sminket. Használj langyos vizet arcmosás során, mert az enyhe hőmérséklet segít megőrizni a bőr természetes nedvességtartalmát.

Nem megfelelően hidratálsz

A hidratálás a bőrápolási rutin elengedhetetlen része, hiszen biztosítja a bőr megfelelő nedvességtartalmát. A száraz bőr hajlamos a hámlásra, repedezésre, viszketésre és irritációra, ráadásul idő előtti ráncosodásra. Egy jó hidratáló krém alkalmazása hozzájárul a bőrbarrier erősítéséhez, így védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól, allergénektől és fertőzésektől.

Kihagyod a napvédő krémet

Ha nem védekezel az UV-sugárzások ellen, azok károsíthatják a bőröd, növelhetik a bőrrák kockázatát és hozzájárulhatnak a finom vonalak, ráncok korai kialakulásához. Használj legalább SPF 15 fényvédő krémet, hogy megóvd bőröd a nap káros hatásaival szemben. A napvédő krémek más bőrápoló kozmetikumokkal is kombinálhatóak, így könnyen beillesztheted a napi bőrápolási rutinodba. Alkalmazd minden olyan bőrfelületen, amit közvetlenül érhet napsugárzás, napozás vagy intenzív izzadás esetén pedig naponta többször is.

Rossz sorrendben használod a bőrápolási termékeket

A bőrápolási termékek sorrendjének helyes meghatározása fontos annak érdekében, hogy a bőr minden hasznos összetevőből megfelelően profitáljon. Elsőként a tisztítással kezd, utána következzen a tonik, azt követően jöhetnek a szérumok és egyéb arcápoló hatóanyagok. A sort a hidratáló és a fényvédő krémek zárják. A bőrápoló termékek számát természetesen igényeidnek megfelelően csökkentheted, a tisztítás, a hidratálás és a napfény elleni védelem azonban nélkülözhetetlen lépései a megfelelő bőrápolási rutinnak.

Bőrtípusodtól függetlenül választasz terméket

A különböző bőrtípusok eltérő igényekkel rendelkeznek, amelyek figyelmen kívül hagyása súlyos problémákhoz vezethet. Ha alapvetően száraz a bőröd, kerülnöd kell azokat az összetevőket, amelyek szárítják a bőrt. Olajos vagy kombinált bőr esetén nem szabad olajos alapú termékeket alkalmazni, mert pattanásokat okozhatnak. Érzékeny bőr esetén pedig kerüld az irritáló összetevőket, máskülönben bőröd pirossá és irritálttá válhat.

Nem figyelsz az évszakokra

A bőrápolási rutinnak az évszakokkal együtt kell változnia, hiszen az időjárás és páratartalom változása sajátos hatással van a bőrre. Télen fókuszba kerülhet a tápláló hidratálás akkor is, ha bőröd alapvetően a könnyedebb kérmeket igényli. Nyáron a napvédő krémek alkalmazására érdemes még fokozottabban figyelni, hisz ekkor általában többet tartózkodunk a napon, kevesebb ruha fedi bőrünket. Az átmeneti évszakokban, tavasszal és ősszel, arra érdemes figyelni, hogy az alkalmazott kozmetikumok lekövessék az időjárás változását, tehát nyár felé haladva könnyedebb, tél felé haladva emolliensekben gazdagabb textúrák mellett találjuk meg a legütősebb összetevőkombinációjú készítményeket.

Elhanyagolod az esti rutint

A sminkeltávolítás lefekvés előtt nélkülözhetetlen. Ha nem távolítod el a sminket, pórusaid eltömődhetnek, pattanások keletkezhetnek, sőt az arcon hagyott alapozó az öregedés korai jeleinek kialakulását is elősegítheti. A double cleansing hatékonyáságát arctisztító készülék segítségével felturbózhatod és így könnyedén megszabadulhatsz a sminkmaradványoktól, mellyel az irritációt és az érzékenyebb területeken jelentkező problémákat is megelőzheted.

Keveset alszol

A kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás hatással lehet az egész testre, beleértve a bőr regenerációját is. Ha nem pihened ki magad éjszaka, akkor a bőröd sem tudja, s ekkor jelennek meg a – jól ismert – sötét karikák a szemek alatt. A rendszeres alváshiány hozzájárul a bőr kiszáradásához, csökkentheti a kollagéntermelést, illetve ráncok és finom vonalak jelenhetnek meg. Törekedj minden éjszaka 7-9 óra pihentető alvásra, hogy támogasd szervezeted egészségét.

A helyes bőrápolási rutin kialakításával megőrizheted és javíthatod bőröd egészségét, támogathatod hidratáltságát és rugalmasságát, illetve megelőzheted a bőrproblémákat és a ráncokat. Szánj rá reggel és este 10-10 percet és élvezd bőröd természetesen ragyogó, egészséges megjelenését.