Krémmánia magazin

Mindegy, milyen koszos a hajad, ezt az egy dolgot ne tedd vele!

Ha már harmadik napja a szárazsampon tartja össze a frizurád, vagy bármi más okból úgy érzed, úgy kell levakarni a koszt a hajadrók – szépen kérünk, ne értelmezd szó szerint e kifejezést. Bármilyen kielégítő érzés is lenne, tudd, hajmosás során a fejbőr vakarása, erős dörzsölése rengeteget ront az egészségén és károsítja a hajszálakat is.

Fotó: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images

Az egészséges haj és fejbőr elérése érdekében fontos, hogy megfelelő gondossággal és technikával mossuk meg hajunkat. Gondoljunk csak bele, mi a tudatos bőrápolás (egyik) legfőbb alapvetése? Mindent csak gyengéden, nne dörzsöld a bőrödet arctisztítás közben. Szokták javasolni: arcmosás közben olyan gyengéden érintsük meg a bőrünket, mintha csak egy törékeny tojást szeretnénk megtisztítani.

De mondunk mást: zuhanyzás közben is elég kellemetlen utóhatásai lennének, ha úgy vakarnánk át a bőrünket, miközben eloszlatjuk a testápolót. Miért lenne ez másként a fejbőr esetén?

Az erős dörzsölés vagy körömmel a fejbőr vakarása több kellemetlen eredménnyel is járhat:

1. Bőrirritáció: Az erős dörzsölés vagy vakarás könnyen irritációt okozhat, pláne, hogy a meleg víztől fel is puhul a bőrünk. Ez a fajta irritáció kipirosodást, a két hajmosás között viszkető érzést, korpásodást vagy akár sérüléseket is eredményezhet.

2. Hajszálak károsodása: Az erős dörzsölés és vakarás nemcsak a fejbőrt, hanem magát a hajszálakat is károsíthatja. Elgyengülhetnek, letöredezhetnek, pláne, ha jellemző ránk a gyakori hajmosás. Mindennek következtében a haj veszíthet fényéből és rugalmasságából is, min pedig nem győzzük majd helyreállítani a károkat.

3. Hajhagymák károsodása: Az erős dörzsölés és vakarás a hajhagymákra is negatív hatással lehet, ami hosszabb távon akár hajhulláshoz is vezethet.

4. Korpásodás állapot súlyosbodása: Az erős dörzsölés vagy vakarás éppen hogy súlyosbíthatja a korpásodást. Míg azt gondoljuk, épp jól leszedegetjük a felesleges, elhalt hámsejteket, bőr darabkákat a fejbőrről, éppen, hogy a fejbőr irritációját és az újabb korpák megjelenését érjük el.

Hajmosás során tehát mindig az ujjbegyeiddel érintsd a fejbőröd, és erős dörzsölésre még így sincs szükség. Hidd el, egy jó minőségű sampon vígan eltávolítja a szennyeződéseket és lerakódásokat. Ha pedig mégsem, sampont válts, ne módszert!

A gyengéd masszírozó mozdulatok ráadásul még jóleső, relax érzést is nyújthatnak, plusz serkenthetik a fejbőrben a vérkeringést, ami javíthatja a haj egészségét és növekedését. Erről szólnak a fejbőrmasszírozó kefék is, amiket szintén nem javasolt erősen rányomni a bőrre.